Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specifické metody případ. sociální práce (KSO / SSMPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSMPP - Specifické metody případ. sociální práce, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní pojmy, vymezení problematiky případové sociální práce (casework)- historie, principy a význam.2.-3. Případová sociální práce z hlediska různých teoretických rámců. Měnící se pojetí, principy a způsob práce sociálního pracovníka z pohledu nejčastěji užívaných perspektiv.4. Případová sociální práce a její zakotvení v psychodynamických a psychosociálních teoriích. Vývoj osobnosti a význam dětství při práci s klientem. Sociální práce orientovaná na řešení -postup a užití specifických technik.5. Případová sociální práce a její zakotvení v humanistických perspektivách. Přístup orientovaný na klienta, transakční analýza.6. Případová sociální práce a její zakotvení v existenciálních perspektivách. Existenciální analýza a logoterapie - užití specifických technik.7. Případová sociální práce z pohledu sociálně ekologických konceptů. Člověk v prostředí, význam této diády pro volbu metod a technik v případové sociální práci.8. Případová sociální práce a její zakotvení v kognitivně-behaviorálních teoriích. Behaviorální terapie, učení - kognitivně-behaviorální přístup.9. Etapy případové sociální práce, volba a kombinace specifických metod a technik v různých fázích práce s klientem. Přístup orientovaný na úkoly.10. Případová sociální práce s azylanty, imigranty a jejich dětmi I. Volba specifických metod a technik. Přijímací rozhovor a rozšíření přijímacího rozhovoru. Posílení klienta v integraci.11. - 14. Případová sociální práce s vybranými typy klientů. Klient se zdravotním znevýhodněním, oběť násilí,uživatel drog, klient s dalšími typy závislostí, s lidmi s duševním a mentálním postižením, s klienty nezaměstnanými a osobami bez přístřeší.Specifické metody a techniky.

Získané způsobilosti

Student získá vědomosti a dovednosti o specifických technikách sociální práce s klienty různých cílových skupin včetně jejich praktické aplikace v případových kazuistikách.

Literatura

Matoušek, Oldřich. Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-548.Kolektiv autorů. Metody Metody sociální práce s imigranty, azylanty a jejich dětmi. Praha, 2008. ISBN 978-80-7387-097-3.Řezníček, I. Metody sociální práce. Praha, Slon, 1997. 1997. Radka Janebová, Martin Smutek. Posouzení životní situace v sociální práci. Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-7041-419-4.Milan Bobek, Petr Peniška. Práce s lidmi. Brno, 2008. ISBN 978-80-903858-2-5.Musil, L. "Ráda bych Vám pomohla, ale..": Dilema práce s klienty v organizacích. Brno: Marek Zeman, 2004. ISBN 80-903070-1-9.Navrátil, P., Janebová, R. a kol. Reflexivita v posuzovani živorní situace klientek a klientů sociální práce. Hradec Králové, Gaudeamus, 2010. ISBN 978-80-7435-038-2.MAHROVÁ, G., VENGLÁŘOVÁ, M. a kol. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha, 2008. KUZNIKOVÁ. Sociální práce ve zdravotnictví. Praha, 2011. Matoušek, Oldřich. Sociální služby: legislativa, ekonomika, plánování, hodnocení. Praha, 2007. ISBN 978-80-7367-310-9.Matoušek, Oldřich. Základy sociální práce. Praha, 2000. ISBN 80-7367-331-2.

Požadavky

Zápočet: Podmínkou pro udělení zápočtu je písemné řešení rozmanitých kasuistik vybraných s ohledem na volbu různých metod a technik případové sociální práce. Průběžné studium literatury a vybraných pasáží s příklady dobré praxe v sociální práci.Zkouška ústní. Výběr případu a jeho řešení. Kombinace různých metod a technik, odůvodnění jejích specifičnosti a zakotvení v teoretických konceptech.

Garant

doc. PhDr. Adéla Mojžíšová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Adéla Mojžíšová, Ph.D.