Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Raná péče (KSO / SSRAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSRAP - Raná péče, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška1. Definice a náplň rané péče a její organizace, průběh služby2. Nejčastější onemocnění dětí se sluchovou poruchou indikované pro ranou péči3. Raná péče pro děti se sluchovými specifickými potřebami a návazná zařízení4. Aktivní vyhledávání dětí se sluchovou poruchou možnosti jejich integrace5. Zážitkový seminář zaměřený na děti se sluchovým postižením6. Nejčastější onemocnění dětí se zrakovou poruchou indikované pro ranou péči7. Raná péče pro děti se zrakovými specifickými potřebami a návazná zařízení8. Aktivní vyhledávání dětí se zrakovou poruchou a stimulace zraku9. Návštěva příslušných zařízení spojená se zážitkovým seminářem10. Raná péče pro další cílové skupiny (např. s tělesným a mentálním handicapem)11. Specifika rané péče pro děti s kombinovaným postižením12. Kazuistický seminář13. Asociace pracovníků v rané péči14. Aktuální téma

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získá student informace o rané péči, o jejím rozdělení dle cílových skupin. Rovněž získá praktické zkušenosti o práci s dětmi s postižením v rodinách a to mu umožní orientovat se v dané problematice.

Literatura

Matějček, Z.:. Co děti nejvíce potřebují. Praha, Portál, 1994. KRAUS, J. Dětská mozková obrna. Praha: Grada, 344 s., 2005. ISBN 80-247-1018-8.KVĚTOŇOVÁ-ŠVARCOVÁ, L.:. Edukace dětí se speciálními potřebami v raném a předškolním věku, Paido, Brno, 2004. DITTRICHOVÁ, J.PAPOUŠEK, M., PAUL, K. a kol:. Chování dítěte raného věku a rodičovská péče. Grada, 2004. Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a komb. postižením. Praha Triton, 2001.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem ? požadavkem je reflexe v písemné podobě na téma: ?Kdy jsem se dozvěděla o rané péči?? nebo účast na zážitkovém semináři.

Garant

Mgr. Ing. Petra Samcová

Vyučující

Mgr. Ing. Petra Samcová