Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specific.metody sociální práce s rodinou (KSO / SSSPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSSPM - Specific.metody sociální práce s rodinou, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Rodina jako sociální systém2. Koncept sociálního fungování v rámci sociální práce s rodinou3. - 4. Vybrané teoretické přístupy aplikované do metod sociální práce s rodinou5. Sociální práce s rodinou v kontextu rodinného práva6. Sociální práce s rodinou - dle funkčnosti rodiny7. - 8.Sociální práce s rodinou - raná péče9. - 10. Sociální práce s rodinou - specifické potřeby11. Sociální práce s rodinou - mezigenerační spolupráce12. Sociální práce s rodinou - kontext rizika chudoby13. sociální práce s rodinu - multidisciplinární tým14. sociální práce s rodinou - komunitní péčeSemináře:1. Rodina v širší české a evropské společnosti.2. - 3. Interakce mezi klientem a prostředím - diskuze.4. - 5. Porovnání systému sociální práce s rodinou dle jednotlivých států EU.6. Socio-ekonomická situace rodiny.7. - 8. Sociální práce s rodinou v rámci rané péče - pohled na problematiku z hlediska sociálníchslužeb, sociální politiky, práva sociálního zabezpečení.9. - 10.Sociálně-problémové jevy v rodinách a možnost jejich řešení z pohledu multidisciplinárního týmu.11. Mezigenerační kontinuita rodiny, pohled na problematiku z hlediska sociálníchslužeb, sociální politiky, práva sociálního zabezpečení.12. Etnické menšiny v kontextu české společnosti pohled na problematiku z hlediska sociálníchslužeb, sociální politiky, práva sociálního zabezpečení.13. Aspekty soužití vícegenerační rodiny.14. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Studenti získají:- teoretické předpoklady k profesionálnímu zhodnocení sociální situace rodiny - praktické dovednosti vedoucí k implementaci metod sociální práce do rodinného systému

Literatura

Satirová, V. Kniha o rodině. Práh, Praha. 1994. Možný, I. Moderní rodina, Blok. 1990. Sobotková, I. Psychologie rodiny. Praha, Portál, 2007. Navrátil, P., Janebová, R. a kol. Reflexivita v posuzovani živorní situace klientek a klientů sociální práce. Hradec Králové, Gaudeamus, 2010. ISBN 978-80-7435-038-2.BECHYŇOVÁ, V. KONVIČKOVÁ, M. Sanace rodiny. Praha: Portál, 2008. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-392-5.Adams, R., Dominelli, L. and Payne, M. social Work: Themes, Issues and Critical Debates. London, 2002. ISBN 0-333-98593.Matoušek, O. et al. Sociální práce v praxi: Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. 1. vadání. Praha Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, samostudium doporučené domácí a zahraniční literatury, vypracovávání dílčích zadaných úkolů v průběhu semestru.Zápočet - test s úspěšností 80% - 1 řádná a 2 opravné možnosti Ústní zkouška - 1 řádný pokud a 2 opravné v rámci vypsaných termínů

Garant

doc. PhDr. Adéla Mojžíšová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Adéla Mojžíšová, Ph.D.