Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální rehabilitace (KSO / SSSRE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSSRE - Sociální rehabilitace, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Teoretické vymezení sociální rehabilitace v kontextu sociální rehabilitace2. Vymezení metod sociální práce implementovaných do sociální rehabilitace3. Role sociálního pracovníka jako profesionála v sociální rehabilitaci4.-7 Posouzení životní situace klienta, teoretická východiska8. - 12. Sociální rehabilitace u osob se zdravotním znevýhodněním13. Sociální rehabilitace u osob v nepříznivé sociální situaci14. Shrnutí, zápočtový testSemináře:1. Teoretické vymezení ucelené rehabilitace - zpracování teoretické rešerše problematiky, polemika dle odborné literatury.2. Vymezené sociální rehabilitace v kontextu ucelené rehabilitace - zpracování teoretické rešerše problematiky, polemika dle odborné literatury.3. - 4. Vymezení sociální rehabilitace v pojetí sociální práce - zpracování teoretické rešerše problematiky, polemika dle odborné literatury, příklady dobré praxe.5. Role sociálního pracovníka v rámci sociální rehabilitace - polemika dle odborné literatury, příklady dobré praxe.6. - 7. Posouzení životní situace klienta a východiska procesu - polemika dle odborné literatury, příklady dobré praxe.8. Sociální rehabilitace u osob s mentálním postižením - zpracování kazuistiky.9. Sociální rehabilitace u osob s tělesným postižením - zpracování kazuistiky.10. Sociální rehabilitace u osob se sluchovým postižením - zpracování kazuistiky.11. Sociální rehabilitace u osob s kombinovaným postižením - zpracování kazuistiky.12. Sociální rehabilitace u osob s duševním onemocněním - zpracování kazuistiky.13. Sociální rehabilitace u osob v nepříznivé sociální situaci - zpracování kazuistiky.14. Zápočet, zkouška.

Získané způsobilosti

Studenti získají:- teoretické předpoklady k profesionálnímu zhodnocení sociální situace klienta - praktické dovednosti vedoucí k implementaci sociální rehabilitace klienta.

Literatura

Novosad, L. Člověk, výchova a tělo, tělesnost, tělesné postižení In: Švingalová, D. Problém tělesnosti u hendikepovaných osob z hlediska filozofie výchovy. Praha: UK Karolinum, 2004. PIPEKOVÁ, J. (ed.). Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 2006. ISBN 80-7315-120-0.Styx, P. O psychiatri Jak žít a jednat s duševně nemocnými. Brno, 203. Milan Bobek, Petr Peniška. Práce s lidmi. Brno, 2008. ISBN 978-80-903858-2-5.Pěč, O., Probstová, V. Psychózy - psychoterapie, rehabilitace a komunitní péče. Praha: Triton, 2009. ISBN 80-7387-253-3.Navrátil, P., Janebová, R. a kol. Reflexivita v posuzovani živorní situace klientek a klientů sociální práce. Hradec Králové, Gaudeamus, 2010. ISBN 978-80-7435-038-2.Bobek, Michal; Boučková, Pavla; Kühn, Zdeněk (eds.). Rovnost a diskriminace. Praha: Beck, 2007. MAHROVÁ, G., VENGLÁŘOVÁ, M. a kol. Sociální práce s lidmi s duševním onemocněním. Praha, 2008. Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a komb. postižením. Praha Triton, 2001. Votava, J. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. Praha:. Jankovský, J., Pfeiffer, J., Švestková, O. Vybrané kapitoly z uceleného systému rehabilitace. České Budějovice: ZSF JU, 2005. Novosad, L. Základy speciálního poradenství s uvedením do školních porad.

Požadavky

Studenti pravidelně studují doporučenou literaturu a další studiní materiály, které jsou jim vyučujícími předány. Podmínky pro získání zápočtu:- 80 % účast na seminářích;- aktivní účast na seminářích;- zpracování a presentace seminární práce na zadané téma.Po získání zápočtu mohou absolvovat ústní zkoušku.Ústní zkouška: Student přistoupí k ústní zkoušce po úspěšném získání zápočtu v termínu vypsaném v systému STAG.

Garant

doc. PhDr. Adéla Mojžíšová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Adéla Mojžíšová, Ph.D.