Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie životního způsobu (KSO / SSZPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSZPS - Sociologie životního způsobu, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Pojem životní způsob, empiricko-teoretický a normativní přístup k životnímu způsobu, kvalita života, životní styl a stylizace. Základní teoretické a metodologické přístupy k problematice životního způsobu2.Nominalistická a realistická perspektiva životního způsobu.3.Operacionalizace životního způsobu, dvě analytické osy sociální diferenciace, roviny životního způsobu, životní strategie.4.Typologie životního způsobu - modely životního způsobu.5.Životní podmínky ? determinanty a faktory životního způsobu. Diferenciace v životním způsobu.6.Kultura jako umělé prostředí.7.Kulturní změna, šok, technizace společnosti, sociální důsledky technického rozvoje, problematika alienace.8.Časová dimenze životního způsobu. Životní způsob a komplex činností, aspekty sociologického času, vztahy mezi časovými periodami a kontexty aktivit, časový snímek.9.Činnosti času pracovního a vázaného, volný čas - vymezení, definice, funkce, technické a sociální podmínky prodlužování volného času, konzumní způsob života.10.Kategorizace činností ve volném čase, determinanty trávení volného času.11.Sociální a sociologické koncepce práce a volného času, teorie volného času.12.Prostorová dimenze životního způsobu.13.Město a vesnice jako speciální sídelní útvary.14. Vliv životního způsobu na utváření sociální stratifikace, teorie stratifikace a sociální struktury.

Získané způsobilosti

Student je způsobilý orientovat se v tématech z oblasti sociologie životního stylu.

Literatura

Možný, I. Česká společnost. Portál, Praha, 2002. Giddens, A. Důsledky modernity. Praha: Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-86429-15-6.Tuček, M. a kol. Dynamika české společnosti a osudy lidí na přelomu tisíciletí. Praha: Sociologické nakladatelství, 2003. Bourdieu, P. Teorie jednání. Praha: Karolinum, 1998. Giddens, A. Unikající svět. Praha: SLON, 2000. ISBN 80-85850-91-5.Baumann, Z. Úvahy o postmoderní době. Praha: Sociologické nakladatelství, 1995. Duffková a kol. Sociologie životního stylu. Plzeň, 208. ISBN 978-80-7380-123-6.Kubátová Helena. Sociologie životního způsobu. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2456-0.

Požadavky

Studenti prokáží své znalosti při zápočtovém testu.

Garant

doc. PhDr. Jiří Buriánek, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jiří Buriánek, CSc.