Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systém dlouhodobé zdrav. sociál. péče (KSO / SSZSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / SSZSP - Systém dlouhodobé zdrav. sociál. péče, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Komparace sociálních služeb z pohledu míry rozsahu zdravotní péče.2.Koncepce integrované péče.3.Základní principy poskytování zdravotně sociální péče.4.Kompenzační pomůcky jako prostředek zvyšování kvality života v kontextu zdravotně sociální péče.5.Hodnocení kvality poskytované péče a její limity.6.Využití komunitního přístupu při dlouhodobém plánování zdravotně sociální péče.7.Moderní trendy v poskytování zdravotně sociální péče.8.Sociální nerovnosti ve zdraví a problematika ekvity.9.Zdravotnický systém v ČR, způsob financování zdravotní péče.10.Poskytovatelé dlouhodobé péče, jejich charakteristika, práva, povinnosti, osoby vyžadující dlouhodobou péči, proces přiznání statusu klienta dlouhodobé péče.11.Potřeby člověka (obecně) - Maslowova hierarchie. Nemocný člověk a jeho potřeby, základní hodnotící škály.12.Klienti dlouhodobé péče a jejich potřeby ve vazbě na stupeň jejich závislosti.13.Poskytovatelé dlouhodobé zdravotní péče ? ošetřovatelská pracoviště v nemocnicích, sociální lůžka ve zdravotnických zařízeních, odborné léčebné ústavy a další lůžková zařízení, léčebny dlouhodobě nemocných.14.Komunitní péče - definice, cíl, struktura v rámci veřejného zdraví, postavení a role sestry v komunitní péči vycházející z doporučení WHO. Zdravá komunita ? faktory ovlivňující zdravotní stav komunity.Charakteristika komplexní domácí péče.Semináře:1.Propojenost a návaznost zdravotně sociální péče u vybraných sociálních služeb.2.Problematika komplexní a koordinované péče u vybraných cílových skupin.3.Příklady aplikace modelu ?péče zaměřené na člověka? v zařízeních zdravotně sociální péče.4.Komplexní přístup při výběru a financování kompenzační pomůcek pro zdravotně postižené.5.Problematické oblasti naplňování standardů kvality ? dilemata z pohledu sociálního pracovníka.6.Možnosti participace uživatelů a pečujících osob při plánování a poskytování zdravotně sociální péče.7.Modelové příklady uplatnění alternativních služeb v systému zdravotně sociální péče.8.Operacionalizace základních pojmů: vymezení dlouhodobé péče a jejích klientů, poskytovatelé dlouhodobé péče, sociální a zdravotní péče, sdílená péče, komunitní sestra.9.Dnešní a budoucí potřeba dlouhodobé péče a jejího financování, rozdíl mezi akutní a dlouhodobou péčí, zdroje zdravotních a sociálních veřejných výdajů.10.Hodnocení sociálních potřeb klienta a hodnocení zdravotního stavu klienta, komise pro posuzování dlouhodobé péče.11.Nedostatky dnešního systému financování dlouhodobé péče.12.Klienti dlouhodobé péče dnes pobývající ve zdravotnických zařízeních.13.Poskytování a financování dlouhodobé péče.14.Zavedení a působnost komunitních sester.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu by absolventi měli být schopni: Zmapovat zdravotně- sociální charakter dlouhodobé péče. Definovat klienty dlouhodobé péče a její poskytovatele. Zmapovat prostředí pro poskytování dlouhodobé péče a posoudit potřeby klientů této péče. Popsat způsob financování dlouhodobé péče dle principu sociální solidarity.

Literatura

HAVRDOVÁ, Z. a kol. Hodnoty v prostředí sociálních a zdravotních služeb. Praha: Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy,, 2010. ISBN 978-80-87398-06-7.MISCONIOVÁ, B. Management komplexní domácí péče. Národní centrum domácí péče, 2000. MALÍKOVÁ,E. Péče o seniory v pobytových sociálních zařízeních. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3148-3.KUZNÍKOVÁ, I. Sociální práce ve zdravotnictví. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3676-1.MATOUŠEK, O. Sociální služby. Praha: Portál,, 2007. ISBN 978-80-7367-310-9.ČÁMSKÝ, P., SEMBDNER, J., KRUTILOVÁ, D. Sociální služby v ČR v teorii a praxi. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0027-7.JAROŠOVÁ, D. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha: Grada, 2007. ISBN 974-80-247-2150-7.JANEČKOVÁ, H., HNILICOVÁ, H. Úvod do veřejného zdravotnictví. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-592-9.NENADÁL, J.a kol. Moderní systémy řízení jakosti. Praha: Management Press, 2005. ISBN 80-7261-071-6.NOVOSAD, L. Poradenství pro osoby se zdravotním a sociálním znevýhodněním: základy a předpoklady dobré poradenské praxe. Praha: Portál, 2009. MUSIL, L., Hubíková, O., Kublačíková, K. Standardy kvality a kultura sociálních služeb. Brno: Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, 2003. ČERMÁKOVÁ,K., HOLEČKOVÁ,M.K. Standardy kvality sociálních služeb. Výkladový sborník pro poskytovatele. Praha: MPSV ČR, 2008.

Požadavky

Účast na seminářích minimálně 90%, aktivita, vypracování a prezentace seminární práce, znalost dané problematiky.

Garant

Ing. Iva Brabcová, Ph.D.Mgr. Dana Kopecká

Vyučující

Ing. Iva Brabcová, Ph.D.Mgr. Dana Kopecká