Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teor.reh. s důraz.na int. soc. a zdr.p. (KSO / TEREH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / TEREH - Teor.reh. s důraz.na int. soc. a zdr.p., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Termín kvalita života jeho vymezení z hlediska sociologie, psychologie. Jeho vztah k sociální práci a sociální politice. Teoretická pojetí kvality života - 1. kvalita života jako odborný pojem vyjadřující a operacionalizující kvalitativní stránky životních procesů a kritéria jejich hodnocení, 2. kvalita života jako politický nástroj, který hledá nové úkoly společnosti, 3. kvalita života jako sociální hnutí a 4. obraz kvality života v prostředí médií.2. Stav a variabilita úrovně kvality života celé společnosti ? problematika hledání kritérií ?blahobytu? (?welfare?) a volby ukazatelů míry kvality života. Úroveň hrubého domácího produktu na hlavu (GDP), dále United Nations Human Development Index a další indexy, jež při zachování definovaných podmínek ukazují míru kvality života mezinárodně srovnatelnou. Subjektivně vnímaná kvalita života v různých společnostech dle dostupných výzkumů.3. Sociální postavení a jeho vliv na kvalitu života. Sociální stratifikace a její problematika v různých pojetích ve vztahu k rozmanitosti společnosti. Výzkumné metody a techniky zjišťující sociální stratifikaci ve společnosti. Nástroje sociální politiky a metody sociální práce zaměřené na prevenci a řešení sociálních nerovností, jež vedou k sociálně patologickým jevům.4. Sociální vyloučení ve vztahu ke kvalitě života. Absolutní a relativní chudoba. Problematika řešení sociálního vyloučení z hlediska sociální práce a sociální politiky.5. Zdraví ve vztahu ke kvalitě života. Koncept sociálních determinant zdraví. Vliv nezaměstnanosti/práce, výživy, stresu a závislostí na kvalitu života. Řešení z hlediska sociální práce a sociální politiky.6. Česká společnost v minulosti a dnes. Vybrané charakteristiky (např. střední a zdravá délka života a další) ve vztahu ke kvalitě života. Česká rodina a její proměny - porodnost, sňatečnost, rozvodovost. Sociální opora jako vybraná sociální determinanta zdraví.7. Menšiny, imigranti i azylanti a jejich kvalita života v České společnosti. Nástroje sociální politiky a metody sociální práce určené k překonávání bariér v integraci a řešení nových společenských otázek.8. Životní prostředí ve vztahu ke kvalitě života. Objektivní ukazatelé kvality životního prostředí ve vztahu ke způsobu života a vlivu na jeho kvalitu. Rozdíly venkova a města, různost užití a modifikace metod sociální práce i nástrojů sociální politiky v těchto životních prostředích.9. Média, volný čas a způsob života ve vztahu ke kvalitě života.10. Vybrané aspekty kvality života v různých vývojových obdobích člověka. Různost užití nástrojů sociální politiky a metod sociální práce v odlišných věkových obdobích jedince, rodin, skupin a komunit.11. Mezinárodní cíle sociální politiky a sociální práce. Globalizace. Mezinárodní aspekty nástrojů sociální politiky a metod sociální práce s různými typy klientů.

Literatura

Možný, I. Česká společnost. Portál, Praha, 2002. Matoušek, O. Metody a řízení sociální práce. Portál, Praha, 2003. Davidová, E., Lhotka, P., Vojtová, P. Právní postavení Romů v zemích Evropské unie. Praha: Triton, 2005. ISBN 80-7254-727-5.Musil, L. "Ráda bych Vám pomohla, ale..": Dilema práce s klienty v organizacích. Brno: Marek Zeman, 2004. ISBN 80-903070-1-9.Holčík, J., Žáček, A., Koupilová, I. Sociální lékařství 3. vydání. TOMEŠ, T.:. Sociální politika - teorie a mezinárodní zkušenost. Praha: Socioklub, 1996. Matoušek, O. et al. Sociální práce v praxi: Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. 1. vadání. Praha Portál, 2005. ISBN 80-7367-002-X.Možný, I. Sociologie současné rodiny. Praha: Sociologické nakladatelství, 2002. Dufková, J. et. al . Sociologie životního stylu . Plzeň, Aleš Čeněk, 2008. Navrátil, P. Teorie a metody sociální práce. Brno, MZ, 2001. 2001. ISBN 80-903070-0-0.KAHOUN, V. a kol. Vybrané kapitoly k sociální práci II. Triton, Praha, 2007. ISBN 978-80-7387-064-5.Hamplová, D., Šalamounová, P., Šamanová, G. Životní cyklus: Sociologické a demografické perspektivy. Praha: Sociologický ústav AV ČR, 2006. ISBN 80-7330-082-6.

Požadavky

Esej v rozsahu 10 000 slov. Student v eseji rozpracuje vybrané aspekty kvality života (úzce související s tématem disertační práce) ve vztahu k teoriím a metodám sociální práce i nástrojům sociální politiky. Důraz bude kladen na syntézu poznatků teoretických paradigmat s konceptem výzkumu a stavem poznání v této oblasti.Mezní termín pro odevzdaní písemně zpracované odborné eseje v kontextu tohoto sylabu pro tento předmět je 10.7. 2015 do 12 hod. na katedru sociální práce v tistěné podobě 3x (v obálce na jméno doc. Mojžíšová) a současně je nezbytné zasláni elekt. verze na mail mojzis@zsf.jcu.cz

Garant

doc. PhDr. Adéla Mojžíšová, Ph.D.

Vyučující

prof. JUDr. Vilém Kahoun, Ph.D.doc. PhDr. Adéla Mojžíšová, Ph.D.doc. Mgr. et Mgr. Jitka Vacková, Ph.D.