Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie (KSO / TZSOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / TZSOC - Základy sociologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Předmět sociologie. Od individuální sociální zkušenosti k sociologii. Vznik sociologie v 19.st. jako součást modernizačního procesu. Rozdílnosti v koncipování předmětu sociologie, sociologie jako multiparadigmatická věda. Vztah k jiným společenským vědám.2. Struktura a funkce sociologie. Sociologie jako věda, její funkce. Vztah teorie a empirie, vnitřní struktura sociologie, odvětvové disciplíny.3. Vývoj sociologie. Velké sociologické systémy v 19. století (Comte, Marx, Durkheim, Pareto, Weber, Simmel) . Období velkých empirických výzkumů.4. Soudobé sociologické směry. Tradice české sociologie.5. Příroda, kultura a společnost. Utváření institucí, formování a přenos kulturních vzorců, úloha hodnot a norem (morálka, právo). Vztah kategorií sociální jednání a sociální systém.6. Sociální struktura. Struktura a stratifikace. Problém sociální nerovnosti, sociální distance. Třídy a vrstvy. Status, mobilita, sociální kapitál.7. Sociální seskupení. Skupiny a agregátní celky (útvary). Davy a kolektivní jednání. Malé sociální skupiny, jejich klasifikace a dynamika (konflikty).8. Instituce. Stát a problém legitimity moci. Instituce, organizace a byrokracie.9. Sociologie aktéra a jednání. Osobnost a sociální role, význam symbolické interakce, socializace.10. Sociologické přístupy k rodině. Sociologie věkových skupin, fáze životního cyklu. Sociologie zdraví, nemoci a smrti.11. Člověk ve sféře práce a organizace. Práce, kvalifikace, zaměstnání a kariéra. Sociologický výzkum podniku, proměny přístupu k řízení.12. Společenské procesy. Teorie společenské změny (revoluce, evoluce, pokrok). Procesy modernizace, globalizace, společnost post-industriální, post-moderní.13. Proměny hodnot, kulturních vzorců a volného času v moderní společnosti.14. Úloha masmédií, komunikace, jazyka, role veřejného mínění.

Získané způsobilosti

Zvládnutí základního sociologického pojmosloví. Schopnost orientovat se v historických meznících vývoje sociologie jako vědní disciplíny. Praktická orientace v problémech sociálních vztahů v současné společnosti. Schopnost vnímání denní reality z pohledu sociologie.

Literatura

Zygmunt Bauman a Tim May. Myslet sociologicky : netradiční uvedení do sociologie . Praha : Sociologické nakladatelství , 2010. ISBN 978-80-7419-026-1.Novotná, E. Sociologie sociálních skupin . Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2957-2.Keller, J. Úvod do sociologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. ISBN 80-86429-39-3.Maříková, H. et.al. Jaká je česká společnost. Praha, Slon, 2010. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 2001. ISBN 80-7203-124-4.Keller, J.:. Sociologie byrokracie a organizace. 1996. Bártlová, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. 6., přeprac. a doplněn. vyd. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1197-4.Kubátová, H. Sociologie životního způsobu . Praha, Grada, 2010. Šubrt, J. , Balon, J. Soudobá sociologická teorie . Praha , Grada , 2010.

Požadavky

Zvládnutí základního sociologického pojmosloví. Schopnost orientovat se v historických meznících vývoje sociologie jako vědní disciplíny. Porozumění vybranému sociologickému textu s akcentací současné společnosti.

Garant

doc. Ing. Lucie Kozlová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Lucie Kozlová, Ph.D.