Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální poradenství (KSO / UUSPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / UUSPO - Sociální poradenství, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pojem sociální poradenství v sociální práci.2. Sociální poradenství a ucelená rehabilitace - definice.3. Sociální poradenství v rámci léčebné ucelené rehabilitace.4. Sociální poradenství v rámci léčebné ucelené rehabilitace.5. Sociální poradenství v rámci pedagogické ucelené rehabilitace.6. Sociální poradenství v rámci pedagogické ucelené rehabilitace7. Sociální poradenství v rámci sociální ucelené rehabilitace.8. Sociální poradenství v rámci sociální ucelené rehabilitace.9. Sociální poradenství v rámci pracovní ucelené rehabilitace.10. Sociální poradenství v rámci pracovní ucelené rehabilitace.11. Standardy poradenské práce.12. Instituce v sociálním poradenství.13. Teoretické přístupy v sociálním poradenství - systemický.14. Teoretické přístupy v sociálním poradenství - humanistický.15. Aktuální témata v poradenství.Semináře:1. Pojetí sociálního poradenství a ucelené rehabilitace - příklady.2. Poradenský proces - první kontakt s klientem, průběh poradenského procesu.3. Využití asertivní komunikace v poradenském procesu.4. Krizová intervence v poradenském procesu.5. Možnosti využití vybraných forem prevence v poradenském procesu.6. Typy klientů v poradenském procesu.7. Využití supervize v poradenském procesu.8. Jednotlivé typy komunikace v poradenství.9. Etická problematika v poradenství.10. Sociální poradenství u seniorů; poradenská zařízení a instituce11. Sociální poradenství u lidí se zdravotním postižením; poradenská zařízení a instituce12. Sociální poradenství u závislostí; poradenská zařízení a instituce13. Možnosti sociálního poradenství při problémech v rodině; poradenská zařízení a instituce14. Péče o sociálního pracovníka - výcvik. Syndrom vyhoření u pomáhajících profesí.15. Aktuální témata v poradenství.

Získané způsobilosti

Absolvováním tohoto předmětu student získá specifické teoretické a praktické znalosti v oblasti poradenství v rámci sociální práce a bude řipraven na zvládnutí kontaktu s klientem v poradenských situacích. Získané znalosti bude moci student aplikovat v medicínských, sociálních a pedagogických vědách.

Literatura

Matoušek, O. a kol. Metody a řízení sociální práce. Praha: Portál, 2003. Koščo, J. a kol. Poradenská psychológia. Bratislava, 1987. Gabura, J., Pružinská, J. Poradenský proces. Praha, 1995. Antons, K. Praxis der Gruppendynamik. Qottingen, 1974. Matoušek,O. a kol.:. Sociální práce v praxi: Specifika různých cílových skupin a práce s nimi. 1. vadání. Matoušek,O. Sociální služby: legislativa, ekonomika, plánování, hodnocení. Úlehla, I. Umění pomáhat. Praha: Slon, 2007. Novosad, L. Základy speciálního poradenství: Struktura a formy poradenské pomoci lidem se zdravotním nebo sociálním znevýdhoněním. Praha:Portál, 2006. Zákon č. 108/2006, o sociálních službách. Novosad, L. Člověk, výchova a tělo, tělesnost, tělesné postižení In: Švingalová, D. Problém tělesnosti u hendikepovaných osob z hlediska filozofie výchovy. Praha: UK Karolinum, 2004. Stucke, W. Die balint gruppe. Koln, 1973. Fernsterheim, H., Bayer J. Do not say yes, when you want to say no. London, 1976. Ward, Adams, Levermore, J. Jak se připravovat na práci s mládeží. Praha: Portál, 1997. Boss, M. Poskytování a odpírání v psychoterapii. Praha, 1990. Kožnar, J. Skupinová dynamika. Predmanželská a manželská poradňa. Bratislava, 1986. Cambellová, J. Techniky arteterapie ve výchově, sociální poráci a klinické praxi. Praha:Portál, 2000. Novosad, L. Základy speciálního poradenství s uvedením do školního poradenství. Liberece:TU, 2001.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem a ústní zkouškou. Podmínky udělení zápočtu a zkoušky: - aktivní příprava a práce na seminářích;- zpracování a prezentace seminární práce na zadané téma v rámci semináře;- zmapování sítě sociálních služeb v jednotlivých regionech České republiky dle jednotného metodického postupu; k této práci bude přihlíženo u ústní zkoušky, kde bude jednou ze složek hodnocení;- úspěšné zvládnutí ústní zkoušky.

Garant

PhDr. Lenka Maťhová

Vyučující

PhDr. Lenka Maťhová