Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náhradní rodinná péče (KSO / VVNRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / VVNRP - Náhradní rodinná péče, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Současný systém náhradní rodinné péče (NRP) a jeho historie.2. Vysvětlení základních pojmů - náhradní výchova, náhradní rodinná péče, ústavní výchova. Základní právní předpisy v oblasti náhradní rodinné péče - zákon o rodině, zákon o sociálně-právní ochraně dětí, úmluva o právech dítěte.3. Základní formy náhradní rodinné péče - osvojení, nezrušitelné osvojení, mezinárodní osvojení.4. Pěstounská péče, pěstounská péče na přechodnou dobu, zařízení pro výkon pěstounské péče- SOS dětské vesničky.5. Další formy náhradní rodinné péče- poručenství, svěření do péče jiného občana než rodiče, adopce na dálku.6. Dítě vhodné do NRP - právně volné dítě, psychická deprivace, indikace.7. Dítě vhodné do osvojení, dítě vhodné do pěstounské péče, postup obecního úřadu obce s rozšířenou působností při nahlašování děti vhodných do NRP, vedení evidence dětí krajským úřadem.8. Žadatel o NRP - motivace žadatele o NRP, postup obecního úřadu obce dětí s rozšířenou působností při vedení spisové dokumentace žadatele o NRP.9. Odborné posouzení žadatelů o NRP krajským úřadem či ministerstvem.10. Vedení evidence žadatelů o NRP krajským úřadem či ministerstvem, kurz přípravy žadatelů o NRP na přijetí dítěte.11. Zprostředkování náhradní rodinné péče - orgány, základní vymezení.12. Vlastní zprostředkování NRP - poradní sbory, seznámení s dítětem, návštěva v dětském domově.13. Předadopční, předpěstounská péče, dávky.14. Identita dítěte a identita rodičů v náhradní rodině. Sdělování pravdy o osvojení. Úspěšnost NRP.

Získané způsobilosti

Student je schopen orientovat se v základních pojmech z oblasti NRP - rozlišení jednotlivých forem NRP, způsob vedení evidence dětí vhodných do NRP, způsob vedení evidence žadatelů o NRP, zprostředkování NRP.

Literatura

Škoviera, A. Dilemata náhradní výchovy. Praha, 2007. ISBN 978-80-7367-318-5.Matějček, Z. Náhradní rodinná péče. Praha, 1999. ISBN 80-7178-304-8.Matějček, Z. et al. Osvojení a pěstounská péče. Praha, 2002. ISBN 80-7178-637-3.Matějček, Z. Bubleová, V., Kovařík, J. Pozdní následky psychické deprivace a subdeprivace. Praha, 1997. Zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů. zákon č. 359/1999 Sb. o sociálně právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů. zákon č. 94/1963 Sb. o rodině, ve znění pozdějších předpisů. Matějček, Z. O rodině vlastní, nevlastní a náhradní. Praha, 1994. ISBN 80-903799-0-7.KREJČOVÁ, H. Prožívat několik životů. České Budějovice. LANGMEIER, J., MATĚJČEK, Z. Psychická deprivace v dětství. Praha. DUNOVSKÝ, J. et al. Sociální pediatrie:Vybrané kapitoly. Praha, 1999. ISBN 80-7169-254-9.

Požadavky

V rámci zápočtu prokázat znalost z oblasti náhradní rodinné péče ? rozprava se studentem, písemný test.

Garant

Mgr. Martin Karas

Vyučující

Mgr. Martin Karas