Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální patologie (KSO / VVSOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / VVSOP - Sociální patologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

a) Přednášky:- Sociální patologie - koncepce agrese ( Freud, Dollard, Aktinson, Bandura) hostilita, násilí, terorismus- Formy sociálně patologických jevů- Delikvence - osobnost delikventa, příčiny, formy- Sociálně patologické jevy v rodině - syndrom týraného dítěte, násilí na dětech,- Domácí násilí - násilí na ženách, násilí na seniorech, falešné obvinění ze sexuálního zneužívání - Závislosti - tabáková, alkoholová ,drogová,- Patologické hráčství (gambling), závislost na počítačích - Asociální jednání - primární a sekundární viktimizace, šikana, mobbing,extrémismus- Terorismus - rozdělení, základní přehled teroristických organizací v ČR a světě - Sexuální patologie- poruchy pohlavní identity,- Prostituce ( teorie prostituce, formy prostituce, typologie prostitutek, obchod se ženami), - Specifické problémy kriminality - vlivy genetické, rodinné, vrstevnických skupin, médií- Suicidium a sebepoškozování- Oběti sociálně patologických jevůb) Semináře- Lež (klamání) jako základní etopedický problém- Ukázky některých terapeutických technik- O agresi napadením ze strany fyzických osob- Kazuistiky - rozbory(6 x)- Hry pro zvýšení psychické odolnosti- Asertivní techniky k odmítnutí účasti negativního jednání- Syndrom psychického vyhoření- Komunikace s delikventem (deprivant,deviant)

Získané způsobilosti

Student získá základní informace v oblasti výskytu sociálně patologických jevů, orientuje se v zásadách přístupu k řešení, pochopí principy prevence, získá základní orientaci o situaci v rámci regionu i republiky. Bude rozumět technikám vhodných pro řešení syndromu rizikového chování.

Literatura

Rogers V. Kyberšikana: pracovní materiály pro učitele a žáky i studenty. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-984-2.MATOUŠEK, O. a A. MATOUŠKOVÁ. Mládež a delikvence: možné příčiny, struktura, programy prevence kriminality mládež. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-825-8.NEŠPOR, K. Návykové chování a závislost. Praha: Portál, 2002. Lucká, Y., Kobrle, L. Prevence obchodu se ženami, IOM, Praha, 2000. Bartlová, S. Sociální patologie, IVVP, Brno, 1998. Mühlpachr, P. Sociální patologie, MU, Brno, 2001. DUNOVSKÝ, J., DYTRYCH, Z., MAŤEJČEK, Z. a kol. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha, Grada, 1995. Kalina, K. Základy klinické adiktologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-1411-0.

Požadavky

Test, prezentace některého sociálně patologického jevu nebo kazuistika a její skupinová prezentace.

Garant

Mgr. Hana Francová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Francová, Ph.D.