Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální práce s rodinou (KSO / VVSPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / VVSPR - Sociální práce s rodinou, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1) Shrnutí teorií rodiny s důrazem na teorii vývojového cyklu rodiny, sociálně-ekologickou teorii, teorii vazby a komunikační teorii.2) Předpoklady a východiska odborného posouzení situace rodinných příslušníků3) Posouzení situace ohroženého dítěte - Darlingtonský systém hodnocení rodiny4) Posouzení situace ohroženého dítěte - Britská metodika5) Sociální asistence v kontextu sociální práce6) Metodika sociální asistence podle úkolově orientovaného přístupuSemináře:1) Práce na změně životní situace klienta/rodiny2) Formulace cílů a úkolů v práci s rodinami na základě předložené kasuistiky3) Evaluace vytyčených cílů

Získané způsobilosti

Student se naučí odborně posuzovat životní situaci ohroženého dítěte a koncipovat individuální plán ochrany dítěte.

Literatura

Matoušek, O., Pazlarová, H. Hodnocení ohroženého dítěte a rodiny v kontextu plánování péče. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-739-8.BECHYŇOVÁ, V. KONVIČKOVÁ, M. Sanace rodiny. Praha: Portál, 2008. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-392-5.Matoušek, O., Kočová, J., Kodymová, P. Sociální práce v praxi. Praha: Portál, 2005. www.dumtriprani.czNovák, T. a B. Průchová. Předrozvodové a rozvodové poradenství. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1449-3.Matoušek, O. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha, Slon 1997. Česko. Zákon č. 359/1991 Sb., o sociálně právní ochraně, ve znění pozdějších předpisů.

Požadavky

Písemné zpracování jednoho případu od zhodnocení funkčnosti rodiny /stavu dítěte až po plán práce s dítětem/rodinou

Garant

Mgr. Hana Francová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Francová, Ph.D.