Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy politologie (KSO / VVZPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / VVZPO - Základy politologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Koncepce politologie a její mezinárodní klasifikace.2. Autorita a pojetí autority v politologii.3. Ústava. Role ústavy v moderních politických systémech.4. Vývoj českého politického systému.5. Politická geografie. Vztah politiky a prostoru.6. Základní pojmy teorie mezinárodních vztahů.7. Typy stranických systémů a jejich význam v současném světě. Charakteristické rysy catch-all party.8. Člověk a politika. Globální problémy současného světa z hlediska politologie. Terorismus v současném světě.Semináře:1. Základní mezníky v historii politického myšlení2. Typologie politických režimů. Demokratické, autoritářské, totalitní politické systémy.3. Pojetí státu a jeho vývoj v historii lidského společenství. Politická socializace. Role státu v každodenním životě jedince. Občanská společnost.4. Politický pluralismus. Role a funkce politických stran.5. Systémy politických stran. Zájmové skupiny v politice.6. Hlavní konflikty - linie štěpení (cleavages) ve společnosti ve vztahu k politickým stranám.7. Politický proces. Volební systémy.8. Typy stranických systémů a jejich význam v současném světě.

Získané způsobilosti

Student má komplexní přehled v tématech politické vědy a jejích disciplínách.

Literatura

Kunc, J. (ed.). Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum, 1996. Arendtová, H. Mezi budoucností a minulostí. Brno, 2002. Dahl, R. O demokracii - průvodce pro občany. Praha: Portál, 2001. Popper, R. K. Otevřená společnost a její nepřátelé I., II. Praha: Oikoymenh, 1994. Swift, A. Politická filozofie. Základní otázky moderní politologie. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-859-7.Strmiska, M. et al. Politické strany moderní Evropy. Praha: Portál, 2005. Vodička, K., Cabada, L. Politický systém české republiky: historie a současnost. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-337-6.Heywood, A. Politologie. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-95-5.Kohák, E. Průvodce po demokracii. Praha: SLON, 2002. Říchová, B.:. Přehled moderních politologických teorií. Praha, 2002. Klíma, M. Volby a politické strany v moderních demokraciích. Praha: Radix, 2003.

Požadavky

Zpracování seminární práce na vybrané téma v rozsahu min. 5 stran A4. Ústní zkouška. Samostudium.

Garant

PhDr. Martina Hrušková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Martina Hrušková, Ph.D.