Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie a psychologie (KSO / ZBZSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / ZBZSP - Základy sociologie a psychologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní pojmy sociologie, zakladatelé sociologie, sociologické paradigma.2. Sociologická metoda a Émile Durkheim. Teorie elit a Vilfredo Pareto. Max Weber a autorita, organizace, byrokracie.3. Sociologické směry 2. poloviny 20. a počátku 21. století. Cesta české sociologie.4. Sociální skupiny a útvary. Teorie organizace. Socializace jedince, vývoj lidského společenství, sociální role. Sociální stratifikace. Stratifikační hlediska.5. Sociální mobilita a její typy. Rodina a její funkce, problematika gender v současné společnosti.6. Sociální kontrola. Sociální patologie. Globalizace, masová kultura, dimenze soudobého životního způsobu. Etnické a národností skupiny z pohledu sociologie.7. Základní aspekty současné sociální politiky.8. Determinace osobnosti.Struktura a dynamika osobnosti. Vlohy a schopnosti.9. Jáství a jeho integrační funkce v osobnosti.10. Temperamentové aspekty osobnosti. Charakter.11. Motivační aspekty osobnosti. Modely motivace. Klasifikace potřeb.12. Emoce a motivace. Učení.13. Osobnostní aspekty zvládání zátěže.14. Vyrovnávání se se zátěžovými situacemi (stres, frustrace, deprivace, konflikt)Semináře:1. Pozitivismus a naturalisticko evolucionistický přístup v sociologii. Chicagská škola.2. Autorita a její dimenze. Nebezpečí zneužití byrokracie v totalitních systémech.3. Životní cyklus jedince. Dimenze stáří a smrti v současné společnosti.4. Vertikální a horizontální mobilita. Intragenerační a intergenerační mobilita. Otevřené a uzavřené společnosti.5. Teorie davu. Sociální vlivy na zdraví a nemoc.6. Zdraví poškozující chování. Fáze nemoci ze sociologického hlediska.7. Sociální důsledky nemoci. Sexualita z pohledu sociologie.8. Složky struktury osobnosti. Struktura a determinace inteligence.9. Temperamentové aspekty osobnosti.10. Motivační aspekty osobnosti. Primární a sekundární potřeby.11. Kognitivní aspekty osobnosti.12. Sociální aspekty osobnosti.13. Psychologické metody v diagnostice výzkumu.14. Psychologické metody ve výzkumu.

Získané způsobilosti

Zvládnutí základního sociologického a psychologického pojmosloví, schopnost analyzovat sociologické perspektivy zdraví a nemoci. Získání poznatků o strukturních a dynamických charakteristikách osobnosti člověka, jeho sociálních vztazích uvnitř profesní skupiny, o sociálních vztazích s klientem a jeho rodinou.

Literatura

Bauman, Z. Myslet sociologicky. Praha: SLON, 2000. Atkinsonová, R. L. a kol.:. Psychologie. Praha: Victoria Publishing, 1995. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 2001. ISBN 80-7203-124-4.Bártlová, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. 6., přeprac. a doplněn. vyd. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1197-4.Možný, I. Sociologie rodiny. Praha: Sociologické nakladatelství, 2002. ISBN 80-86429-05-9.Nakonečný, M. Úvod do psychologie. Praha: Academia, 2003. Jandourek, J. Úvod do sociologie. Praha: Portál, 2003. ISBN 80-7178-749-3.Keller, J. Úvod do sociologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. ISBN 80-86429-39-3.Laucken, U., Schick, A., Höge, H. Úvod do studia psychologie. Praha: ISV, 1999. Keller, J. Dvanáct omylů sociologie. Praha: Sociologické nakladatelství, 1995. Tuček, M. a kol. Dynamika české společnosti a osudy lidí na přelomu tisíciletí. Praha: Sociologické nakladatelství, 2003. Mills, C. W. Sociologická imaginace. Praha: Sociologické nakladatelství, 2002. Merton, R. K. Studie ze sociologické teorie. Praha: Sociologické nakladatelství, 2002. Baumann, Z. Úvahy o postmoderní době. Praha: Sociologické nakladatelství, 1995. Vágnerová, M. Základy psychologie. Praha: Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0841-3.

Požadavky

Zvládnutí přednášených témat, samostudium odborné literatury - bude prověřeno písemným testem.

Garant

PhDr. Martina Hrušková, Ph.D.doc. PhDr. Helena Záškodná, CSc.

Vyučující

PhDr. Martina Hrušková, Ph.D.doc. PhDr. Helena Záškodná, CSc.