Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné zdravotnictví a ochr. veř. zdr. (KVZ / AVZDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / AVZDR - Veřejné zdravotnictví a ochr. veř. zdr., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.-2. Veřejné zdravotnictví a sociální lékařství.3. Dějiny zdravotnictví a zdravotně sociální péče.4. Vývoj mezinárodní spolupráce ve zdravotně sociální oblasti.5. Světová zdravotnická organizace (WHO).6. Důležité pojmy a definice z oblasti zdravotně sociální.7.-8. Prevence chorob, podpora zdraví a sociální marketing.9. Zdraví a výchova ke zdraví.10. Zdraví 21.11. Zdraví a jeho determinanty.12.-13. Zdravotnické systémy a modely financování zdravotní péče.14. Úvod do zdravotnické statistiky .15. Orgány ochrany veřejného zdraví, zákon č. 258/2000 Sb.16. Preventivní pediatrie, problematika seniorů z hlediska VZ.17. Protidrogová politika v ČR.18. Profesní etika, povinná mlčenlivost.Semináře:1. Prevence chorob, podpora zdraví.2. Zdraví, hodnoty zdraví, výchova ke zdraví.3. Zdraví a jeho determinanty.4. Zdravotnické systémy, financování zdravotnictví.5. Orgány ochrany veřejného zdraví.6. Problematika závislostí, protidrogová politiky ČR.7. Profesní etika, povinná mlčenlivost.

Získané způsobilosti

Student by se měl umět orientovat v základech zdravotnickcýh systémů a ve všeobecně zdravotně sociální prevenci.

Literatura

dokumenty EU a WHO. Holčík, J., Žáček, A., Koupilová, I. Sociální lékařství 3. vydání. Vurm, V. a kol. Vybrané kapitoly z veřejného a sociálního zdravotnictví. Triton Praha, 2007. ISBN 978-80-7254-997-9.Vurm, V. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství pro studující ZSF JU. 1. vyd. ZSF JU Č. Budějovice, 2000. Nauš, A. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství. 1. vyd. JU ZSF Č. Budějovice, 2000. Mareš, J., Hodačová, L., Býma, S. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství, 1. vyd. Karolinum Praha, 2005.

Požadavky

90% účast studenta na výuce, aktivní zapojení studenta do výuky, individuální příprava studenta na semináře.

Garant

Mgr. David KimmerMgr. Lukáš Martinek

Vyučující

Mgr. Lukáš Martinek