Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřej. zdravot. a zdr. soc. politika (KVZ / HVEZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / HVEZD - Veřej. zdravot. a zdr. soc. politika, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Sociální lékařství a zdravotně sociální problematika, koncepce veřejného zdravotnictví2. Dějiny zdravotnictví a zdravotně sociální péče, výklad některých důležitých pojmů a definic z oblasti zdravotně sociální3. Vývoj mezinárodní spolupráce ve zdravotnictví a sociální oblasti, její význam v současnosti4. Zdraví pro všechny ve 21. století5. Světová zdravotnická organizace - její struktura, orgány, odborné programy, kampaně6. Definice zdraví a jeho determinanty, zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví - orgány ochrany veřejného zdraví, státní zdravotní dozor7. Prevence chorob, preventivní pediatrie, nozokomiální nákazy8. Podpora zdraví a výchova ke zdraví9. Zdravotnické systémy, financování zdravotní péče10. Zdravotní statistika, význam, základy11. Protidrogová politika v ČR12. Profesní etika v zdravotních zařízeních, povinná mlčenlivost13. Zvyšování kvality a bezpečí ve zdravotnictví, rezortní bezpečnostní cíle MZ ČR14. Základní zdravotnické právní normySemináře:Studenti vypracují a prezentují zadaná témata, týkající se aktuálních problémů veřejného zdravotnictví.

Získané způsobilosti

Student by se měl umět orientovat v základech zdravotnických systémů a ve všeobecně zdravotně sociální prevenci.

Literatura

Vurm, V. a kol. Vybrané kapitoly z veřejného a sociálního zdravotnictví. Triton Praha, 2007. ISBN 978-80-7254-997-9.Zavázalová, H., a kol. Vybrané kapitoly ze sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví. Karolinum Praha, 2008. Základní dokumenty WHO. Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a jeho příslušné prováděcí předpisy. Praha, 2000. Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a jeho příslušné prováděcí předpisy, v platném znění. Dolista, J., Vurm Vl. Vybrané kapitoly z bioetiky. ZSF JU České Budějovice, 2004. ISBN 80-7040-700-X.Havránek, J., Havránková, R., Vurm, V. Základy zdravotnické statistiky. ZSF JU České Budějovice, 2004.

Požadavky

Student ovládá problematiku uvedenou v základní literatuře.90% účast na seminářích a individuální příprava na semináře. Student je schopen prezentovat a argumentovat názory související s vyučovaným tématem.Seminární práce + test.

Garant

Mgr. Lukáš Martinek

Vyučující

Mgr. Lukáš Martinek