Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiol.opatř. v případě kriz. sit. (KVZ / JJEOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / JJEOS - Epidemiol.opatř. v případě kriz. sit., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednašky:1. - 2. týden Základni pojmy v epidemiologii; obecná epidemiologie, charakteristika krizové situace.3. - 4. týden Epidemie, pandemie, endemie, přírodní katastrofy.5. - 6. týden Prevence infekčních nemocí, vakcinační programy, systémové prvky zajištění materiálu.7. - 8. týden Epidemicky se šířící infekce ? prevence, terapie, profylaxe.9. - 10. týden Dezinfekce, dezinsekce, deratizace, sterilizace, dekontaminace osob a materiálu.11. ? 12. týden Import nebezpečné nákazy; epidemie ve zdravotnických zařízeních; bioterorismus ? obrana, ochrana,principy, nejvýznamnějši agens.13. - 14. týden Úloha veřejné správy při krizových situacích v případě epidemie a pandemie.Seminaře:1. - 2. týden Historie infekčního lékařství, cesty přenosu infekce.3. - 4. týden Modelování epidemického procesu (způsoby šíření nákazy v komunitě).5. - 6. týden Očkování v praxi, nežádouci účinky a rizika očkováni; podmínky skladování očkovacích látek.7. - 8. týden Klasické infekční nemoci, vztah patogeneze k epidemiologickým charakteristikám.9. - 10. týden Patogenní potenciál B-agens při teroristickém útoku; preventivni opatření; dekontaminace.11. - 12. týden Simulace opatření při importu nebezpečné nákazy a hromadné otravě.13. - 14. týden Řešení modelových situací.

Získané způsobilosti

Student prokáže schopnosti orientovat se v problematice šíření infekčních chorob, vysvětlit principy prevence, léčby a profylaxe těchto onemocnění. Orientuje se v problematice DDD a očkování. Je schopen popsat a definovat pojem bioterorizmus a možná rizika, charakterizovat krizové situace a přírodní katastrofy. Orientuje se v postupech veřejné správy při krizových situacích, v případě epidemie či pandemie. Dále také v postupech v případě importu nebezpečné nákazy.

Literatura

Ševela, K. et al. Akutní intoxikace v intenzivní medicíně. Grada, 2002. Prymula, R. et al. Biologický a chemický terorismus, Grada, Praha, 2002. Melicherčíková, V. et al. Dezinfekce a sterilizace ve zdravotnictví, Grada, Praha, 1998. Votava, M. R. et al. Lékařská mikrobiologie obecná a specialní. Neptun, Brno, 2003. Zákon č. 258/2000 o ochrana veřejného zdraví. Rektořík, J. et al. Krizový management veřejné správy. Ekopress, Praha, 2004.

Požadavky

Samostatná příprava s využitím doporučené studijní literatury a studijních materiálů.

Garant

Ing. Lenka Brehovská, Ph.D.MUDr. Zdeňka Jerhotovádoc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Brehovská, Ph.D.MUDr. Zdeňka Jerhotovádoc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.