Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nutriční epidemiologie (KVZ / TNUEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / TNUEP - Nutriční epidemiologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.(1 hod.)Úvod do epidemiologie: Terminologie. Druhy epidemiologických studií, cíle, metodika, zpracování a vyhodnocení výsledků. Epid. metody pro zjišťování výživového stavu obyvatelstva.2.(1 hod.) Epidemiologie kardiovaskulárních onemocnění. Úvod do problematiky.3.(3 hod) Epidemiologie dyslipidemií. Role výživy v prevenci a terapii.4.(1 hod) Epidemiologie hypertonie. Životní styl v prevenci a terapii.5.(1 hod.) Kouření jako rizikový faktor pro vznik a průběh chorob.6.(3 hod.) Epidemiologie obezity: Příčiny, patogeneze, klinické následky. Možnosti léčení.7.(3 hod.) Epidemiologie nádorových onemocnění. Prevalence, vliv zevního prostředí. Prevence.8.(1 hod.) Epidemiologie diabetu: Příčiny, prevalence, primární a sekundární profylaxe.9.(1 hod.) Epidemiologie osteoporózy: Výskyt, příčiny, prevence.10.(1 hod.) Epidemiologie kloubních onemocnění, dna: Výskyt, rizikové faktory, prevence výživou.11.(2 hod.) Epidemiologie intolerancí a alergií na potraviny. Výskyt, potraviny jako alergén. Prevence.12.(2 hod.) Epidemiologie konzumu alkoholu. Spotřeba, akutní a chronické následky konzumu. Odvykací léčba. Prevence.Semináře:1.(2 hod.) Základní postupy při zpracování projektů.2.(2 hod.) Přednáška studenta "Význam ryb v prevenci a léčbě dyslipidemií" s následující diskusí a hodnocením.3.(2 hod.) Přednáška studenta "Primární prevence kardiovaskulárních onemocnění na úrovni komunity" s následující diskusí a hodnocením.4.(2 hod.) Přednáška studenta "Nové názory na vliv kuchyňské soli na hypertenzi" s následující diskusí a hodnocením.5.(2 hod.) Přednáška studenta "Možnosti spolupráce nutričního terapeuta s lékařem v oblasti prevence KVO" s následující diskusí a hodnocením.6.(2 hod.) Přednáška studenta "Obezita jako rizikový faktor pro nádorová onemocnění - nové poznatky" s následující diskusí a hodnocením.7.(2 hod.) Přednáška studenta "Kritéria pro hodnocení redukčních diet" s následující diskusí a hodnocením.8.(2 hod.) Přednáška studenta "Vitaminy v prevenci chorob - mýty a fakta" s následující diskusí a hodnocením.9.(2 hod.) Přednáška studenta "Vápník v prevenci a léčbě osteoporózy" s následující diskusí a hodnocením.10.(2 hod.) Přednáška studenta "Alkohol - riziko nebo užitek?" s následující diskusí a hodnocením.

Literatura

DGE, ÖGE, SGE, SVE, SPV. Referenční hodnoty pro příjem živin. 1. vyd. (v ČR). Výživa servis s. r. o. Praha 2011. Stránský, M., Ryšavá, L. Fyziologie a patofyziologie výživy. České Budějovice JU ZSF, 2011. VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I., II; 3. vyd., OSSIS Tábor 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.EBERMANN, R., ELMADFA, I. Lehrbuch der Lebensmittelchemie und Ernährung. 2. Auflage. Springer-Verlag Wien New York, 2008 und 2011, p. 594. ISBN 978-3-7091-0210-7.KOMÁREK L., PROVAZNÍK, K. Ochrana a podpora zdraví. Nadace CINDI, 3. LF UK Praha 2011. ISBN 978-80-260-1159-0.PROVAZNÍK, K., KOMÁREK, L. a kol. Prevence v primární péč - Doporučené postupy. WHO, SZÚ, Praha 1997. Výživa a potraviny.Výživa. metabolismus a diabetes.Hygiena. Webové stránky - MZ ČR, SZÚ, zdravotních ústavů, Společnosti pro výživu. Kasper H.. Ernährungsmedizin und Diätetik.11. Auflage. Urban&Fischer München 2009. IASBN 978-3-437-42012-2. SOUCI S.,W., Fachmann, W.ů, Kraut H. Food composition and Nutrition Tables. 7th revosed and completed edition.Med Pharm Scientific Publishers 2008. ISBN 978-3-8047-5038-8. Pietrzik K., Goley I., Loew D. Handbuch der Vitamine.1.Auflage.Urban&Fischer München, Jena 2008.ISBN 978-3-437-55361-5.

Požadavky

Zpracování vybraného tématu pro přednášky pro odborné posluchače a zainteresovanou veřejnost.zápočet 90% účást na seminářích, seminární práce

Garant

doc. MUDr. Miroslav Stránský

Vyučující

doc. MUDr. Miroslav Stránský