Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Civilizační nemoci a podpora zdraví (KVZ / ZBCIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBCIN - Civilizační nemoci a podpora zdraví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zdraví, determinanty zdraví, délka dožití v různých oblastech světa a u nás.2. Ovlivnitelné rizikové faktory a civilizační onemocnění v ČR, obezita.3. Ateroskleróza jako hlavní problém civilizovaného světa.4. Cholesterol v krvi a vztah k výživě.5. Zásady správné výživy.6. Tělesná aktivita ve vztahu k civilizačním nemocem.7. Hypertenze - nejčastější choroba oběhu.8. Kardiovaskulární onemocnění.9. Diabetes mellitus I. a II. typu10. Stres a životní styl.11. Kouření cigaret jako významný rizikový faktor aterosklerózy a rakoviny.12. Alkohol a drogová závislost.13. Rakovina: druhy, výskyt, možnosti ovlivnění životosprávou.14. Možnosti primární prevence v oblasti civilizačních onemocnění

Získané způsobilosti

Student bude schopen:- Identifikovat rizikové faktory u nejčastějších civilizačních chorob- Zvládnout vývoj programů podpory zdraví pro rizikové cílové skupiny- Provádět programy v komunitě- Kontrolovat a hodnotit výsledky intervencí na podporu zdraví člověka a podílejejících se nejčastěji na úmrtnosti obyvatel ČR. Student se seznámí s rizikovými faktory těchto onemocnění a měl by vědět, jak vzniku těchto onemocnění v praxi prostřednictvím primární prevence předcházet.

Literatura

PROVAZNÍK, K. A KOL. Manuál prevence v lékařské praxiI.-V. díl. Praha Fortuna, 1998. ŠIMÍČEK, J. Aby srdce nezradilo. Praha ISV, 2007. VODVÁŘKA, P. Poznámky k bio-psycho-sociální problematice onkologie. OU Ostrava, 1997. KOMÁREK, L. A KOL. Prevence nádorových onemocnění v primární péči. SZÚ Praha, 1999. BERKOW, R. A KOL. Kompendium klinické medicíny. Praha X-Egem, 1996. HAŠKOVCOVÁ, H. Lékařská etika. Praha: Galén, 2002. ISBN 80-7262-132-7.WIDIMSKÝ, J. Preventivní kardiologie. Praha Avicenum, 1981. HRADEC, J. SPÁČIL, J. KLENER, P. Vnitřní lékařství: kardiologie. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 80-7262-106-8.

Požadavky

Studenti jsou povinni předložit program podpory zdraví.

Garant

prof. MUDr. Mária Kovářová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Mária Kovářová, CSc.