Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidem. inf. onem., epidem. metodol. 1 (KVZ / ZBEI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBEI1 - Epidem. inf. onem., epidem. metodol. 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Zimní semestr:1. Historický vývoj oboru2. Koncepce oboru epidemiologie- definice, předmět činnosti, cíl oboru, metody práce- platné právní normy vztahující se k oboru- transformace hygienické služby- síť zařízení zajišťující epidemiologickou činnost- vzdělávání pracovníků v oboru- priority činnosti pro nejbližší období, hlavní úkoly užití epidemiologie při studiu hromadně se vyskytujících nemocíneinfekční etiologie3. Epidemiologie infekčních onemocnění- Proces šíření nákazy- Původci nákaz a jejich vlastnostia.) zdroj původců nákazb.) přenos a cesta šíření původců nákaz:přímý přenosnepřímý přenosc.) vnímavý hostitel4. Formy výskytu infekčních chorob- Výskyt sporadický, endemický, epidemický- Epidemie, epidemické cykly, trendy- Přírodní ohniskovost nákaz- Dynamika šíření nákazy v populaci - promořenost, kolektivní imunita5. Epidemiologické ukazatele- Ukazatele intenzity (frekvence)demografickéukazatele nemocnosti, úmrtnosti, smrtnostiukazatele zabezpečení zdravotnickými službami- Ukazatele extenzity (struktury)střední hodnotymíry variabilitypercentily6. Statistické metody- standardizace- testování statistických hypotéz- principy náhodného výběru, skríning- prezentace dat (tabulky, grafy)7. Epidemiologická opatření- epidemiologická opatření zaměřená na zdroj nákazy- diagnostika, izolace, léčba- hlášení infekčních nemocí- aktivní vyhledávání nemocných a z nemoci podezřelých8. Epidemiologická opatření zaměřená na přerušení přenosu- dezinfekce a sterilizace- dezinsekce a deratizace- režim péče o zdravotnické prostředky9. Očkování- principy, typy očkovacích látek- vlastní provedení očkování, způsoby aplikace- bezpečnost očkovacích látek- kontraindikace očkování- účinnost, event. selhání očkováníorganizace očkování10. Pasivní imunizace11. Základní epidemiologické charakteristiky- Osoba - věk, pohlaví, zaměstnání, socioekonomická úroveň, rodinný stav, imunitní stav, rasová či etnická příslušnost,atd.- Místo - kolektivní zařízení, rodina, bydliště, krajinná oblast, stát, kontinent, atd.- Čas - časové řady, sezónní variace, epidemická křivka, trendy12. Epidemiologická surveillance- Pojem, cíle, metody, prvky, praktické příklady13. Epidemiologické šetření v ohnisku nákazy- Potvrzení existence epidemie, vymezení rozsahu ohniska nákazy, pátrání po dalších případech, epidemiologickáopatření, hypotézy o zdroji nákazy a způsobech přenosu, závěrečná zpráva14. Strategie epidemiologické metody v přehledu

Získané způsobilosti

V rámci studijního předmětu epidemiologie infekčních onemocnění se student v obecné části seznámí se základy procesu šíření infekčních nemocí včetně faktorů, které toto šíření ovlivňují, s problematikou základních preventivních i represivních protiepidemických opatření, včetně aktivní a pasivní imunizace a dále s problematikou nákaz s přírodní ohniskovostí a konečně s problematikou infekcí vznikajících ve zdravotnických zařízeních. Ve speciální části se student seznámí s aktuální epidemiologickou situací ve výskytu infekčních onemocnění, která jsou prioritní v našich podmínkách. Jedná se především o HIV/AIDS, virové hepatitidy, salmonelózy, virové respirační infekce, nákazy, proti kterým se plošně očkuje, některé zoonózy apod. Okrajově budou do jednotlivých přednášek zařazeny i epidemiologické charakteristiky dalších u nás se vyskytujících infekčních onemocnění, vybraných podle příbuzné etiologie či obdobného způsobu přenosu a infekčních onemocnění spadajících pod mezinárodní surveillance. Zvláštní důraz bude kladen na seznámení studentů s epidemiologickými ukazateli a základy statistických metod, užívaných v epidemiologické praxi, včetně prezentace získaných dat.

Literatura

GÖPFERTOVÁ, D., Pazdiora, P., Dáňhová, J. Obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. Karolinum Praha, 2006. Šejda, J., a kol. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Praha Grada, 2005. Havlík, J. a kol. Infekční nemoci. Praha Galén, 2002.

Požadavky

Zápočet, zkouška

Garant

doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.