Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidem. inf. onem., epidem. metodol. 2 (KVZ / ZBEI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBEI2 - Epidem. inf. onem., epidem. metodol. 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Letní semestr:Přednášky:1. Bakteriální alimentární nákazy- Salmonelózy- Břišní tyf- Paratyf- Kampylobakterióza- Shigelóza- Infekce vyvolané E. coli- Cholera2. Virové alimentární nákazy- Rotavirové nákazy- Přenosná dětská obrna- Virová hepatitida A- Virová hepatitida E3. Bakteriální intoxikace- Stafylokoková enterotoxikóza- Intoxikace vyvolané Bacillus cereus- Intoxikace vyvolané Clostridium perfringens A- Intoxikace vyvolanéClostridium difficile- Botulizmus- Giardiáza- Kryptosporidióza- Askaridóza- Toxokaróza- Amébová úplavice- Teniázy- Echinokokóza4. Listerióza- Creutzfeldt - Jakobova nemoc (nová varianta)- Chřipka- Legionářská nemoc5. SARS- Pneumokokové infekceMeningokokové infekceHemofilové infekceTuberkulóza6. Spalničky- MononukloózaZarděnkyCytomegalovirus, VHS 1,2Plané neštovicePříušniceErythema infkeciosum ( 5. nemoc)Exanthema subitum (6. nemoc)7. Záškrt- PertusseParapertusseStreptokoková angína a spálaStafylokokové infekce8. Středoevropská klíšťová encefalitida- DengueLymeská borrelióza9. MalárieŽlutá zimniceHemoragická horečka Lassa, Ebola, Marburg10. VzteklinaNemoc z kočičího škrábnutíTetanusTularémieLeptospirózy11. HIV/AIDS12. VHB, VHC, VHD13. Nozokomiální nákazy14. Nákazy jako bojové biologické prostředkySemináře:1. - 2. Depistáž HAV, HBV, HBC3. - 4. Depistáž alimentárních nákaz ( salmonelóza, kampylobakterióza, shigelóza)5. - 6. Státní dozor ve zdravotnických zařízeních7. - 8. Proočkovanost, řešení odmítání očkování9. - 10. Pandemický plán u chřipky11. - 12. Informační systémy v epidemiologii užívané v rutinní praxi13. - 14. Prevence, skríning s demonstracemi příkladů, prezentace dat

Získané způsobilosti

V rámci studijního předmětu epidemiologie infekčních onemocnění se student v obecné části seznámí se základy procesu šíření infekčních nemocí včetně faktorů, které toto šíření ovlivňují, s problematikou základních preventivních i represivních protiepidemických opatření, včetně aktivní a pasivní imunizace a dále s problematikou nákaz s přírodní ohniskovostí a konečně s problematikou infekcí vznikajících ve zdravotnických zařízeních. Ve speciální části se student seznámí s aktuální epidemiologickou situací ve výskytu infekčních onemocnění, která jsou prioritní v našich podmínkách. Jedná se především o HIV/AIDS, virové hepatitidy, salmonelózy, virové respiračníinfekce, nákazy, proti kterým se plošně očkuje, některé zoonózy apod. Okrajově budou do jednotlivých přednášek zařazeny i epidemiologické charakteristiky dalších u nás se vyskytujících infekčních onemocnění, vybraných podle příbuzné etiologie či obdobného způsobu přenosu a infekčních onemocnění spadajících pod mezinárodní surveillance.Zvláštní důraz bude kladen na seznámení studentů s epidemiologickými ukazateli a základy statistických metod, užívaných v epidemiologické praxi, včetně prezentace získaných dat.

Literatura

Šejda a kol. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Praha, 2005.

Požadavky

zápočet ? ZSzápočet, zkouška - LSV rámci studijního předmětu epidemiologie infekčních onemocnění se student v obecné části seznámí se základy procesu šíření infekčních nemocí včetně faktorů, které toto šíření ovlivňují, s problematikou základních preventivních i represivních protiepidemických opatření, včetně aktivní a pasivní imunizace a dále s problematikou nákaz s přírodní ohniskovostí a konečně s problematikou infekcí vznikajících ve zdravotnických zařízeních. Ve speciální části se student seznámí s aktuální epidemiologickou situací ve výskytu infekčních onemocnění, která jsou prioritní v našich podmínkách. Jedná se především o HIV/AIDS, virové hepatitidy, salmonelózy, virové respiračníinfekce, nákazy, proti kterým se plošně očkuje, některé zoonózy apod. Okrajově budou do jednotlivých přednášek zařazeny i epidemiologické charakteristiky dalších u nás se vyskytujících infekčních onemocnění, vybraných podle příbuzné etiologie či obdobného způsobu přenosu a infekčních onemocnění spadajících pod mezinárodní surveillance.Zvláštní důraz bude kladen na seznámení studentů s epidemiologickými ukazateli a základy statistických metod, užívaných v epidemiologické praxi, včetně prezentace získaných dat.

Garant

doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.