Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Epidemiol. infekč. onemocnění-praxe (KVZ / ZBEIO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBEIO - Epidemiol. infekč. onemocnění-praxe, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vysvětlení odborné náplně oboru. Jeho organizace, způsob řízení a komunikace uvnitř tohoto odboru a jeho úkoly v oblasti výkonu státního zdravotního dozoru při předcházení vzniku a šíření infekčních chorob. Seznámení se způsobem výměny informací uvnitř a vně odboru, konkrétně hlášení infekčních onemocnění, evidence, analýza a sledování výskytu infekčních chorob včetně informačního systému EPIDAT, EPIINFO, registrem ARI/ILI a DIS. Dále způsobem ukládání dat, základy analýzy epidemiologických dat a výstupů epidemiologických analýz včetně informování veřejnosti.V rámci terénní práce seznámení studentů s činností orgánu ochrany veřejného zdraví a s epidemiologickým šetřením v ohnisku nákazy. Vysvětlit studentům techniku zápisu šetření, zásady a principy stanovování protiepidemických opatření, komunikace s dotčenými institucemi a orgány.

Získané způsobilosti

Teoretické znalosti oboru epidemiologie infekčních chorob.

Literatura

GÖPFERTOVÁ, D., A KOL. Epidemiologie - obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. Karolinum Praha,2006. Bencko, V., a kol. Epidemiologie - výukové texty pro studenty. 1. LF UK Praha Karolinum, 2002. Příslušné provádějící vyhlášky k zákonu č. 258/2000 Sb., v platném znění: vyhl. č. 439/2000 Sb. O očkování proti infekčním nemocem, v platném znění; vyhl. č. 440/2000 Sb., kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění, v platném znění; vyhl. 107/2001 Sb., kterou se stanoví hyg. požadavky na stravovací služby, v platném znění;.

Požadavky

Teoretické znalosti z obecné a speciální epidemiologie, jako problematika epidemického procesu, znalosti z oblasti respiračních chorob, alimentárních nákaz, nozokomiálních nákaz, nákaz přenášených krevní cestou a nákaz přenášených vektorem.

Garant

doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.