Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie práce (KVZ / ZBFYP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBFYP - Fyziologie práce, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Statika a dynamika lidského těla.2.-3. Energetické zdroje lidské práce, měření a hodnocení energetického náročnosti práce .4. Měření a hodnocení reakce kardiovaskulárního systému na pracovní zátěž.5. Fyzická zdatnost, zátěžové testy, hodnocení fyzické zdatnosti, adaptace, trénink, únava.6. Reakce organismu a hodnocení práce převážně dynamické vykonávané velkými svalovými skupinami, výkonové normy.7. Reakce organismu a hodnocení práce převážně statické, práce při zvýšeném a sníženém barometrickém tlaku.8. Reakce organizmu a hodnocení práce vykonávané malými svalovými skupinami.9. Reakce organizmu na tepelnou a chladovou zátěž, adaptace na teplo a chlad, měření a hodnocení pracovně tepelné zátěže.10. Režim práce a odpočinku.11. Práce a výživa.12. Biorytmy, směnová práce.13. Antropometrie, pracovní místo, pracovní poloha.14. Práce s převahou mentální a smyslové zátěže, monotonie práce.Semináře:1.-2. Antropometrie.3.-4. Časové snímky.5.-6. Metody měření a hodnocení fyzické práce z hlediska energetické náročnosti.7.-8. Metody měření a hodnocení srdeční frekvence při práci.9.-10. Metodika měření a hodnocení práce vykonávané malými svalovými skupinami (integrovaná elektromyografie).11.-12. Metodika měření a hodnocení práce v horku a chladu.13.-14. Výpočet tepelné zátěže pomocí rovnice tepelné bilance, režim práce a odpočinku.

Získané způsobilosti

* orientace v oboru fyziologie práce* orientace v používání právních předpisů souvisejících s oborem* pochopení souvislostí a návazností s obory hygiena práce, ergonomie a psychologie práce* osvojení dovedností v obsluze přístrojů používaných v oboru

Literatura

LEHMAN,G. Handbuch der gesamten Arbeitsmedizin, I. Band, Arbeitsphysiologie,Berlin - München - Wien, 1961. Provazník, K., Komárek, L., Cikrt, M. Manuál prevence v lékařské praxi V. Prevence nepříznivého působení faktorů pracovního prostředí a pracovních procesů. SZÜ, Praha 1997. Cikrt, M., Málek, B. a kol. Pracovní lékařství II. díl, , Nemoci z povolání. CIVOP Praha, 1996. Státní orgány. Příslušná legislativa. Portál MV ČR a MZČR, EPIS.

Požadavky

* 80- ti procentní účast na přednáškách a seminářích* aktivní účast na seminářích* aktivní přístup při práci na přístrojích* adekvátní znalosti při písemném testu* adekvátní znalosti při ústní zkoušce

Garant

MUDr. Ludmila Havlíková

Vyučující

MUDr. Ludmila Havlíková