Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena a ekologie vody (KVZ / ZBHEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBHEV - Hygiena a ekologie vody, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Význam vody pro člověka, pitný režim2. Koloběh vody v přírodě, její výskyt a zdroje3. Druhy vod a vodních ekosystémů, koloběh látek a popis základních procesů, které ve vodních ekosystémechprobíhají, typické organismy4. Složení vody, základní mikrobiologické, biologické, fyzikální, chemické a organoleptické vlastnosti vody5. Hygienický význam vodních dějů, narušování přirozených procesů ve vodních ekosystémech, kontaminacevod, rizika ovlivnění zdraví lidí6. Požadavky na jakost jednotlivých druhů vod7. Zásobování vodou a základní pojmy ve vodním hospodářství8. Problematika balených vod a "doúpravy" pitné vody v domácnosti9. Hodnocení rozborů vod, typy a význam kvalitativních limitů10. Legislativa ve vodním hospodářství11. Působnost orgánů ochrany veřejného zdraví a ostatních orgánů státní správy v oblasti vodního hospodářství12. Exkurze do úpravny vody13. Exkurze do čistírny odpadních vod14. Terénní exkurze spojená s odběrem vzorku vody, výkladem náležitostí správného odběru vzorku, cesty vzorku od odběru k výslednému laboratornímu protokolu a aplikaci výsledků v praxi

Získané způsobilosti

Student se seznámí s komplexní problematikou významu vody v životním prostředí a pro zdravíčlověka, charakteristikou vodních ekosystémů, vlastnostmi vody, které rozhodují o vhodnosti využití pro člověka a jednotlivé obory jeho činností, s důsledky zásahů člověka do přirozených vodních ekosystémů a kontaminace vody znečišťujícími látkami, s požadavky na jakost pitné, balené, teplé, užitkové a technologické vody a vody pro koupání, se základními technologiemi úpravy vody na pitnou a zabezpečení její zdravotní nezávadnosti, s problematikou odpadních vod, se způsobem hodnocení rozborů vod a klasifikací jakosti vod, s důsledky nedostatku nebo znehodnocení vody pročlověka a základní legislativou v oblasti vodního hospodářství.

Literatura

Bencko, V. a spol.:. Hygiena - učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Praha. Velikovský, Z. Vybraná témata hygieny životního prostředí. ZSF JU České Budějovice, 2007. Kubíček, F., Lellák, J. Hydrobiologie. UK Praha, 1992. Pitter, P. Hydrochemie. SNTL Praha, 1999. Kolektiv autorů. Hygienický význam životních dějů ve vodách. Praha Avicenum, 1979. Strnadová, N., Janda, V. Technologie vody, Fakulta technologie ochrany prostředí. VŠCHT Praha, 1995.

Požadavky

Zápočet - vypracování seminární práce za použití odborné literatury na téma vztahující se k dílčím přednáškám.

Garant

RNDr. Jana Krejsová

Vyučující

RNDr. Jana Krejsová