Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena obecná a komunální 1 (KVZ / ZBHO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBHO1 - Hygiena obecná a komunální 1, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Zimní semestr:1. Úvod do problematiky životního prostředí2. Zdraví lidí a životní prostředí3. Systém péče o životní prostředí v ČR4. Legislativa ochrany veřejného zdraví v ČR ? úvod5. Působnost orgánů ochrany veřejného zdraví dle zákona 258/2000 Sb. v platném znění6.-7. Ochrana složek ŽP: člověk-půda 1. část8.-9. Ochrana složek ŽP- člověk- voda 2. část10.-11. Ochrana složek ŽP- člověk-ovzduší12.-13. Fyzikální faktory ?elektromagnetické záření a osvětlení14. Fyzikální faktory-hluk, vibraceCvičení:1.-2. Praktické příklady v problematice chemických látek, aplikace hygienických limitů, preventivní opatření ?konkrétní možnosti3.-4. Měření chemických látek, biologické monitorování expozice, hodnocení výsledků měření ve vztahuk limitům5.-6. Měření elektromagnetického záření a zkušenosti z hygienického dozoru a měření7.-8. Praktické příklady hodnocení hluku v komunálním prostředí a v pracovním prostředí, metody měřeníhluku a vibrací )9. Modelová situace ? sledování endemického ohniska infekce v závislosti na persistenci zdrojů10. Praktické úkázky z oblasti hygieny předmětů běžného užívání11.-12. Praktické příklady z oblasti správního řízení (počítání lhůt, systematický rozbor správního rozhodnutí)13.-14. Příkladové studie odhadu zdravotních rizik (pitná voda, ovzduší, půda)

Získané způsobilosti

Student získá teoretické znalosti z epidemiologie prostředí (Environmental Epidemiology),hygieny obecné a komunální, základy ochrany životního prostředí, procesu EIA (Environmental Impact Assessment ) a příslušné právní problematiky ochrany veřejného zdraví v rámci ČR a informativně i v EU.Cvičení budou zaměřena k prohloubení získaných znalostí, k ověření schopnostísamostatné orientace v problematice a na hodnocení výsledků získaných analýzou prostředí resp. měřením faktorů.

Literatura

Klein, O., Bencko, V. Ekologie člověka a zdraví. Praha, 1996. Göpfertová, D., a kol. Epidemiologie, průvodce epidemiologickou metodou. Triton Praha, 1999. Havránek, Jiří a kol. Hluk a zdraví, Praha, Avicenum 1990. Bencko, v. a kol. Hygiena. UK Praha Karolinum, 2002. Bencko, V. a spol.:. Hygiena - učební texty k seminářům a praktickým cvičením. Praha. Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi I.-V. díl. Praha: Fortuna, 1998. Šejda, J., Šmerhovský, Z., Göpfertová, D. Výkladový slovník epidemiologické terminologie. Grada Publishing Praha, 2005.

Požadavky

Zápočet v ZSÚčast na seminářích minimálně 80 %, při nedostatečné účasti seminářů - min. 55 % seminární práce nebo esej na aktuální téma; předmět je zakončen zkouškou ? tj. úspěšné absolvování písemného závěrečného testu

Garant

Mgr. David Kimmer

Vyučující

Mgr. David Kimmer