Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena obecná a komunální 2 (KVZ / ZBHO2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBHO2 - Hygiena obecná a komunální 2, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Proces posuzování vlivů na životní prostředí a zdraví člověka ? EIA2. Determinanty lidského zdraví3. Zvláštnosti vybraných skupin populace a zvláštnosti jejich životního prostředí4. Problematika chemických látek z hlediska ochrany veřejného zdraví5. Hodnocení vlivu chemických látek na zdraví6. Problematika chemických látek v životním prostředí7. Problematika ?bezpečných? předmětů běžného užívání z hlediska ochrany veřejného zdraví8. Environmentální epidemiologie9. Vliv biologických faktorů na lidský organismus10. Problematika správního řádu11. Legislativa EU v oblasti ochrany veřejného zdraví12. Odhady expozice člověka13. Význam hodnocení expozice pro hodnocení rizika14. Základy systému analýzy zdravotních rizikCvičení:1.-2. Praktické příklady v problematice chemických látek, aplikace hygienických limitů, preventivní opatření ?konkrétní možnosti3.-4. Měření chemických látek, biologické monitorování expozice, hodnocení výsledků měření ve vztahuk limitům5.-6. Měření elektromagnetického záření a zkušenosti z hygienického dozoru a měření7.-8. Praktické příklady hodnocení hluku v komunálním prostředí a v pracovním prostředí, metody měřeníhluku a vibrací )9. Modelová situace ? sledování endemického ohniska infekce v závislosti na persistenci zdrojů10. Praktické úkázky z oblasti hygieny předmětů běžného užívání11.-12. Praktické příklady z oblasti správního řízení (počítání lhůt, systematický rozbor správního rozhodnutí)13.-14. Příkladové studie odhadu zdravotních rizik (pitná voda, ovzduší, půda)

Získané způsobilosti

Student disponuje základními odbornými znalostmi v oblasti hygieny obecné a komunální využitelnými v oblasti ochrany veřejného zdraví, a to jak ve správním, tak i soukromém sektoru.

Literatura

Bencko, V., a kol. Hygiena 2. UK Praha Karolinum, 2002. Janout, V. Klinická epidemiologie. Praha, GRADA, 1997. Šejda, J., Augustin, J. Stručný výkladový slovník nejdůležitějších pojmů v epidemiologii. Velikovský, Z. Vybraná témata hygieny životního prostředí. 2007. Tichotová, P. Průvodce ochranou životního prostředí. Horák, J., Linhart, I., Klusoň, P. Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. Praha, VŠCHT, 2004. Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí. Kazmarová, K., et all. Zdravotní důsledky a rizika znečištění ovzduší, odborná zpráva za rok 2006. 2007.

Požadavky

Zápočet: - úspěšné absolvování zápočtového testuZkouška: - min. 80% účast na seminářích- vypracování a prezentace seminární práce na vybrané téma vztahující se k dílčím přednáškám (použití odbor. literatury - rozsah práce min. 3 strany formátu A4, řádkování jednoduché)- úspěšné absolvování zkouškového testu

Garant

Mgr. David KimmerIng. Lubomír Opekar

Vyučující

Mgr. David KimmerIng. Lubomír Opekar