Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hyg.výž.vč.zákl.potr.techn. a potr.mikr. (KVZ / ZBHVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBHVY - Hyg.výž.vč.zákl.potr.techn. a potr.mikr., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do předmětu HV. Potrava a výživa - energetická a nutriční hodnota.2. Výživa v prevenci chorob.3.-4. Základní živiny. Bílkoviny, tuky, sacharidy - biochemie, metabolismus, zdroje, význam v organismu.5.-6. Fyziologie zažívacího traktu.7. Tělesné tekutiny.8. Mikrobiologie trávicího trakt.9.-10. Cizorodé látky v potravinách, jejich toxikologické působení.11.-12. Způsob přípravy stravy a možnost ovlivnění zdravotní nezávadnosti potravin.13.-14. Alimentární nákazy, otravy z potravin.15. Zásady racionální výživy.16. Výživa zvláštních skupin obyvatelstva - sportovci, děti, staří lidé, vegetariáni, makrobiotici.17.-18. Poruchy příjmu potravin.19.-20. Hygiena potravin a pokrmů, platná legislativa.21.-22. Způsob stanovení kritických bodů - plný HACCP.23.-24. Způsob stanovení kritických bodů - postupy na principu HACCP.25. Státní zdravotní dozor - běžný a preventivní hygienický dozor.26.-27. Předměty běžného užívání, stroje, obalové materiály - rizika pro potraviny a pokrmy.28. Právní kvalifikace hyg. závad zjištěných při SZD.Cvičení:1. Hygienické šetření v zařízení společného stravování.2. Odběr vzorků potravin pro laboratorní vyšetření.3. Hygienické šetření ve výrobně potravin.4. Ohrožení zdravotního stavu konzumentů.5. Hodnocení pestrosti jídelníčku ( společné stravování a poradenství )

Získané způsobilosti

Posluchači budou v rámci tohoto předmětu seznámeni se zásadami správné výživy, s významem stavu výživy pro zdraví organismu, metodami zjišťování stavu výživy. Dále budou zařazeny přednášky o chemickém složení poživatin, s makroelementy a mikroelementy ve výživě. V rámci výuky tohoto předmětu budou seznámeni s potřebou živin jednotlivých skupin pracujících, těhotných a kojících žen, s potřebou živin v dětství a ve stáří, při sportu. Získány budou i znalosti o vlivu některých onemocnění na stav výživy, o léčebné výživě. dále budou zařazeny přednášky o poruchách příjmu potravy - obezita, anorexie, bulimie.V rámci výuky budou zařazeny i hygienické zásady pro zásobování, výrobu zdravotně nezávadných potravin a pro přípravu zdravotně nezávadných pokrmů ve stravovacích službách. V tomto bloku budou probrány i alimentární nákazy a jejich prevence. Posluchači budou seznámeni i s cizorodými látkami v potravinách a obalových materiálech pro potraviny, s odhadem rizik z kontaminace potravin a s konzervačními metodami používanými v potravinářství. Dále bude následovat seznámení se správnou hygienickou praxí při výrobě potravin a pokrmů a při jejich distribuci, včetně platné legislativy. Pozornost bude věnována zejména rizikům, z nichž může pramenit ohrožení zdravotního stavu konzumentů.

Literatura

Matyáš, Z. HACCP - analýza nebezpečí a kontrolní ochranné body. Praha, 1993. Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi II.I.-V. díl. Praha, 1998. Turek, B., Hrubý, S. Mikrobiologická problematika ve výživě. Brno, 1996. Blatná, J. a kol. Výživa na začátku 21. století. Praha, 2005.

Požadavky

Absolvování praktické ukázky SZD a zavádění postupů na principu HACCP, písemný zápočtový test a ústní zkouška

Garant

Mgr. David Kimmer

Vyučující

Mgr. David Kimmer