Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena dětí a mladistvých (KVZ / ZBHYD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBHYD - Hygiena dětí a mladistvých, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Obor HDM - základy, legislativa (vyhlášky, předpisy MZCR, MSMT ČR ?..).2. Věkové zvláštnosti dětí a mladistvých ( somatický, psychický, sociální vývoj).3. Základní charakteristiky stavu zdraví dětí a mladistvých, Zdraví 21.4. Rizika poškození zdraví a zdravého vývoje dětí a mladistvých, možnosti prevence.5. Prevence závislosti na návykových látkách.6. Základní potřeby dětí, syndrom týraného a zanedbávaného dítěte.7. Sociálně-patologické jevy u dětí a mladistvých.8.-10. Všeobecné hygienické požadavky na zařízení pro děti a mladistvé.11. Výchova ke zdravému životnímu stylu, nové typy práce dětských zařízení - mateřská škola a škola podporujícízdraví.12.-13. Hygienické a fyziologické požadavky na stravování dětí a mladistvých.14. Hygienické a zdravotní požadavky na rekreaci dětí a mladistvých.Cvičení:1. Práce se základními dokumenty v oboru HDM.2-3. Přiměřenost školní zátěže, vyšetření dětí, skupinová dg.4-5. Zdravá mateřská škola - seznámení se s projektem v praxi.6-7. Základní škola, speciální škola pro zdravotně handicapované.8-9. Stravovací zařízení - hodnocení pestrosti jídelníčku, biologické a energetické hodnocení stravy. 10. Stravovacízařízení v podmínkách evropského potravinového práva.11. Učňovské pracoviště - ( podmínky pro teoretickou výuku, odborný výcvik ).12. Mimoškolní výchovná činnost, hygienická a zdravotní problematika.13. Preventivní programy zaměřené na děti a mladistvé, poradna pro odvykání kouření.14. Poradny podpora zdraví, metody práce zaměřené na děti a mladistvé.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalost fyziologických a psychologických parametrů u dětí a mladistvých dle věkových zvláštností, požadavky režimové, výživové i stavebně-technické v zařízeních sloužících pro děti a mladistvé. Nutná je i znalost souvislostí mezi faktory zevních podmínek, zdravím a vývojem dětí a mladistvých pro vypracování účelových zásahů primární prevence nejzávažnějších problémů v tomto věku.

Požadavky

Pro udělení zápočtu je nutné úspěšné vypracování závěrečného testu na 80%.

Garant

MUDr. Marie Nosková

Vyučující

MUDr. Marie NoskováMUDr. Marie Nosková