Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská zoologie (KVZ / ZBLEZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBLEZ - Lékařská zoologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do studia předmětu. Etapy vývoje životních forem. Základní pojmy. Vývoj taxonomie a systematiky a současnépřístupy.2. Základy lékařské protozoologie. Systém, morfologie, biologie a zdravotnický význam kmenů Euglenozoa aParabasala.3. Systém, morfologie, biologie a zdravotnický význam kmenu Apicomplexa4. Základy lékařské helmintologie. Systém, morfologie, biologie a zdravotnický význam kmenu Platyhelminthes5. Systém, morfologie, biologie a zdravotnický význam kmenu Nematoda6. Základy lékařské arachnologie. Systém, morfologie, biologie a zdravotnický význam řádu Acari (Acarina)7. Základy lékařské entomologie8. Systematické zařazení skupiny Hexapoda, Insecta; vznik a vývoj hmyzu, počet druhů, habitus a velikost. Zevnímorfologie hmyzu9. Vnitřní anatomie hmyzu - trávící, nervová, hormonální soustava, oběhová soustava, vnitřní pohlavní orgány hmyzu.Embryonální vývoj hmyzu. Chování hmyzu10. Biosystematika hmyzu významného ze zdravotnického hlediska I. Blattodea, Hemiptera, Phthiraptera11. Biosystematika hmyzu významného ze zdravotnického hlediska II. Coleoptera, Lepidoptera, Hymenoptera,Siphonaptera12. Biosystematika hmyzu významného ze zdravotnického hlediska III. Diptera (1. Část)13. Biosystematika hmyzu významného ze zdravotnického hlediska IV. Diptera (2. Část)14. Laboratorní zvířata; chov zvířat, ochrana fauny

Získané způsobilosti

V obecná části přednáškového cyklu se posluchači seznámí se stručným, optimalizavým faktografickým přehledem systému bezobratlých, aby měli dostatek informací pro pochopení logické struktury systému i zapamatování údajů pro formulaci obecně platných biologických i ekologických zákonitostí. Speciální část bude zaměřena na informace z oblasti parazitologie, lékařské entomologie (resp. arachnoentomologie). V přednáškách bude z hlediska obsahového kladen důraz na moderní - ekologické (fyziologické) pojetí studia uvedených mezioborových vědních dicsiplin a také na biologické aspekty parazitologie a lékařské entomologie. Poznání životních cyklů a jejich modifikací jednotlivýchskupin živočichů umožní studentům pochopit základ preventivních opatření, které v současnosti zřetelně nabývají na svém významu. Posluchači se seznámí také s klinickými příznaky parazitárních onemocnění, analyzovány budou také hygienické a epidemiologické aspekty lékařské arachnoentomologie.

Literatura

Rosický, B., Daniel,M. et al. Lékařská entomologie a životní prostředí. Jírovec, O., a kol. Parasitologie pro lékaře. III. vydání. Praha Avicenum, 1977. Zusková, D. et al. Principy boje s přenosnými nemocemi I. Rosický, B. et al. Roztoči a kíšťata škodící zdraví člověka. Buchar, J.:. Stručný přehled zoologie bezobratlých. Praha, PřF UK, 1997. Ryšavý, B. et al. Základy parazitologie. Praha, SPN, 1988.

Požadavky

Zápočet.Orientování se v oboru.

Garant

RNDr. František Tondl

Vyučující

RNDr. František Tondl