Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Parazitologie (KVZ / ZBPAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBPAR - Parazitologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Vymezení obsahu lékařské parazititologie. Entamoeba histolytica a další améby v lidském střevě.2. Giardia intestinalis a. Balantidium coli. Střevní Apicomplexa.3. Střevní Trematoda a Cestoda..4. Střevní Nematoda.5. Tkáňová Nematoda6. Tkáňová Cestoda a Trematoda.7. Malárie.8. Trypanosomózy a leishmaniózy.9. Trichomonas vaginalis a trichomonóza, Naegleria a PAM, Acanthamoeba a GAE.10. Oportunní parazitózy, Toxoplasma gondii, Pneumocystis carinii.11. Hmyz parazitující u člověka.. Virová, bakteriální a parazitární onemocnění člověka přenášená hmyzem.12. Parazitičtí roztoči.. Virová, bakteriální a parazitární onemocnění člověka přenášená roztoči.13. Základy mykoparazitologie.14. Původci povrchových, orgánových a systémových mykóz.

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni se základními pojmy, principy a koncepcemi obecné a speciální parazitologie. Hlavní důraz bude kladen na znalost parazitologických termínů, na taxomonické zařazení jednotlivých parazitických protozoí, helmintů a členovců; na znalost jejich morfologie, anatomie, ekologie a patologického působení. Výuka bude dále orientována na přehled parazitárních infekcí, a to jak endemických, tak i importovaných, geografické rozšíření a vývojové cykly parazitů ve vztahu k prevenci a dalšímu šíření. Součástí přednášek budou informace vztahující se keklinickým příznakům, terapii a prevenci. Zmíněny budou možnosti přímých a nepřímých vyšetřovacích metod pro diagnostiku parazitóz.

Literatura

BEDNÁŘ, M. Lékařská mikrobiologie (část venovaná parazitózám). Marvil Praha, 1994. Jíra, J. Lékařská protozoologie. Praha Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-23815.Jírovec, O., a kol. Parasitologie pro lékaře. III. vydání. Praha Avicenum, 1977. Ryšavý, B. et al. Základy parazitologie. Praha, SPN, 1988. Ash, L.R., Orihel, T.C. Atlas of human Parasitology. III. vydání. ASCP Chicago, 1990. Garcia, L.S., Bruckner, D.A. Diagnostic Medical Parasitology. II. vydání. ASM Washington, 1993. Orihel, T.C., Ash, L.R. Parasites in human tissues. ASCP Chicago, 1995.

Požadavky

Zpracování samostatné práce pro kolokvium

Garant

doc. RNDr. Oleg Ditrich, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Oleg Ditrich, CSc.