Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživové poradenství (KVZ / ZBVYP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBVYP - Výživové poradenství, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základy výživy. Terminologie. Význam bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny, optimální příjem.2. Význam ostatních živin a jiných látek v potravě, optimální příjem3. Zásady správné výživy4. Význam jednotlivých druhů potravin, doporučený příjem5. Výživa těhotných a kojících6. Výživa dětí a dospívajících, výživa ve stáří7. Výživa sportovců8. Alternativní směry ve výživě, přednosti, nedostatky, hodnocení9. Výživa v prevenci a léčbě arteriosklerózy10. Výživa v prevenci a léčbě obezity11. Výživa v prevenci rakoviny12. Výživa v prevenci osteoporózy13. Výživa v prevenci dalších chorob hromadného výskytu14. Intolerance a alergie na potravinySemináře:1. Rostlinné a živočišné tuky v potravě a jejich hodnocení2. Prebiotika, probiotika, synbiotika ve fysiologii a prevenci3. Vláknina v prevenci chorob4. Význam tekutin, pitný režim5. Alkohol - riziko nebo užitek?6. Význam kyseliny listové pro organismus7. 3 PUFA ve výživě a prevenci8. Antioxidanty ? mýty a fakta9. Zásady léčby obezity10. Metody ke zjišťování výživového stavu obyvatelstva11. Výživové doporučené dávky (VDD) a jejich interpretace12. Suplementace potravin. Potravní doplňky. Biopotraviny13. Vliv skladování a zpracování na kvalitu potravin14. Nitráty ve výživě.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základními pojmy ve výživě, fysiologii a biochemii živin a jiných látek v potravě a jejich optimálním příjmem, s principy zdravé výživy a s výživou za různých podmínek života, s alternativními směry ve výživě a jejich hodnocením.

Požadavky

Docházka na přednášky a seminářeVyhledávání a nastudování příslušných zdrojů literatury k danému tématuPlnění zadaných úkolů pro domácí přípravu ? samostudiumPožadavky k udělování zápočtu: Seminární práce na dané téma a 90% účast na semináříchPožadavky k udělování zkoušky: Úspěšné absolvování ústní zkoušky

Garant

Mgr. Romana Fürstová

Vyučující

Mgr. Romana FürstováMgr. Romana Fürstová