Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy biometrie (KVZ / ZBZBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBZBI - Základy biometrie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Historie statistiky, statistická terminologie, kombinatorika.2. Statistické zákonitosti, počet pravděpodobnosti, klasifikace veličin a škály.3. Základní statistické charakteristiky - míry polohy a měřítka. Další statistické charakteristiky.4-5. Populace a výběr, třídění veličin a grafické zobrazení dat. Frekvenční funkce, rozložení diskrétních a spojitých veličin.6.- 7. Základní principy statistických testů, nulová a alternativní hypotéza, hladina významnosti, síla testu, chyba I. a II. druhu, p-hodnota. Parametrické statistické testy.8. Neparametrické testy. Kontingenční tabulky a test dobré shody.9.-10. Čtyřpolní tabulky, chí-kvadrát test, Fisherův exaktní test, relativní riziko, křížový poměr,hypotéza symetrie McNemar.11.-12. Vztah dvou veličin - korelační koeficienty, Míra závislosti dvou veličin - lineární regresní model.13. Test shody na střední hodnotu u více skupin ? analýza rozptylu.14. Metody standardizace, principy provádění dotazníkového šetření a výběru respondentů.Semináře:Navazují na přednášky, probraná látka je doplňována podrobnostmi a praktickými ukázkami a příklady.Seznámí se s informačním epidemiologickým systémem EPIDAT a dalšími informačními systémy hygienické služby.Rozdíl mezi informačním systémem a registrem.Jsou procvičovány výpočty příkladů podle probírané látky a studenti se učí pracovat s daty, s různými formátysouborů, využívat možnosti programu Excel - formátování a omezení dat, export a import dat, použití matematických a statistických funkcí programu Excel.Práce s kontingenčními tabulkami v programech Excel a Statcalc (systém Epiinfo).

Získané způsobilosti

Student se seznámí s metodami popisu a formalizace informací, které člověk získává při poznáváníokolního přírodního a společenského prostředí, naučit je některé z metod hodnocení vztahů mezi faktory vnějšího prostředí a veličinami popisujícími zdravotní stav populace pomocí matematické statistiky. Probíraná látka seznamuje studenty se způsoby popisu, klasifikace a zobrazení dat, počtem pravděpodobnosti, teorií stanovení, testování a vyhodnocení hypotéz, procvičení na příkladech pomocí běžně dostupného software a přiblížení možností zpracování epidemiologických dat od vytvoření dotazníku až po jednoduchou analýzu ve volně dostupném software proepidemiologii.

Literatura

Komanda Stanislav. Biometrie. UP Olomouc, 1997. Hanousek Jiří, Charamza Pavel. Moderní metody zpracování dat - matematická statistika pro každého. Grada Praha, 1999. Swoboda, H. Moderní statistika, Svoboda, Praha. 1977. Likeš Jiří, Laga Josef. Základní statistické tabulky. SNTL Praha, 1978. Tvrdík Josef. Základy statistické analýzy dat. PřF OU Ostrava, 1998. Havránek, T. (1993) Statistika pro biologické a lékařské vědy. Academia, Praha. Likeš Jiří, Machek Josef. Matematická statistika. SNTL Praha, 1983.

Požadavky

Zápočet, kolokvium.Na závěr studenti vypracují příklad k zápočtu, připraví si vybranou otázku a u kolokvia samostatně zodpoví připravenou otázku a doplňující otázku ze seznamu témat.

Garant

Ing. Helena Šebestová

Vyučující

Ing. Helena ŠebestováIng. Helena Šebestová