Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy infekčního lékařství (KVZ / ZBZIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZBZIL - Základy infekčního lékařství, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod, propedeutické poznámky, přehled a výklad prerequisit.2. Nemoci látkové přeměny.3. Nemoci žláz s vnitřní sekrecí.4. Nemoci krvetvorného ústrojí.5. Nemoci srdce a cév.6. Nemoci dýchacích cest, plic a pohrudnice.7. Nemoci trávícího ústrojí.8. Nemoci jater, žluč. Cest a slinivky břišní.9. Nemoci ledvin a močového ústrojí.10. Infekční onemocnění.11. Naléhavé situace ve vnitřním lékařství.12. Psychosomatické vlivy při vzniku, průběhu a léčbě vnitřních onemocnění .13. Kvalita života podmíněná zdravotním stavem, HRQoL.14. Epidemiologie neinfekčních onemocnění, závěr.Semináře:1. Invazivní diagnostika a léčba (zákrokový sálek, angiolinka). Ultrazvuková diagnostika a léčba. Endoskopická diagnostika a léčba2. Neinvazivní diagnostika a léčba. Nefarmakologické léčebné postupy ve vnitřním lékařství, včetně balneologie.3. Monitorování vitálních funkcí4. Probiotika, prebiotika, synbiotika. Nové směry ve funkční stravě (Functional Food). Nutraceutický význam lokálních potravinových produktů v Jihočeském kraji. Fermantační technologie jako zdroj nutraceutických produktů5. Kvalita života jako nástroj k hodnocení léčebných intervencí. Nejběžnější nástroje/tools k hodnocení kvality života (HRQoL).6. Dotazník SF-36, jeho vznik, jazykové mutace a současné postavení v hodnocení HRQoL7. Zásady účelné farmakotherapie ve vnitřním lékařství. Způsoby sledování spotřeby léků ve vnitřním lékařství, praktický význam DDD ( definovaných denních dávek). Závěrečná dikuse

Získané způsobilosti

Student získá základní poznatky o problematice interních chorob klinických projevů nejzávažnějších interních chorob. Student je dále seznámen s diagnostickými a léčebnými možnostmi, zejména v primární prevenci těchto onemocnění.

Literatura

Klener, P. Vnitřní lékařství. Praha, 2006. ISBN 80-7262-430-X.

Požadavky

Požadavky na udělování zápočtu: 90% účast na seminářích, zápočtový testPožadavky na udělování kolokvia: ústní kolokvium

Garant

MUDr. Lenka Pipková

Vyučující

MUDr. Lenka Pipková