Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tvorba, řízení a vyhodn.zdravotn.progr. (KVZ / ZTŘPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZTŘPZ - Tvorba, řízení a vyhodn.zdravotn.progr., Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. WHO, definice zdraví, zdraví a jeho determinanty, metody výchovy ke zdraví, druhy prevence a jejich cíle. Strategie WHO v podpoře zdraví a jejich aplikace v České republice - NEHAP. Zdraví 21. Zdraví 2020. Charakteristika zdravotního stavu populace EU 15 a ČR. Trendy.2. Zdravotní politika státu, podíl KHS na tvorbě, řízení a kontrole naplňování zdravotní politiky kraje v oblasti prevence a podpory zdraví.3. Program Zdraví 2020 - cíle a priority. Národní program zdraví, projekty podpory zdraví.4. Ukazatele zdravotního stavu obyvatelstva.5. Člověk a životní prostředí, vliv životních pracovních podmínek na zdraví.6. Poradny podpory zdraví, vliv výživy na zdravotní stav obyvatelstva.7. Prevence chronických neinfekčních onemocnění (prevence kardiovaskulárních onemocnění, prevence nádorů, diabetes mellitus, prevence obezity) prevence úrazů.8. Komunitní programy - národní síť Škol podporujících zdraví, národní síť Zdravých měst, projekt Podnik podporující zdraví.9. Pohybová aktivita, transportní systém, aerobní zdatnost, tělesná zdatnost, sportovně orientovaná zdatnost, zdravotně orientovaná zdatnost, tělesná zdatnost a věk, tělesná zdatnost a nemoci, současná doporučení pro tělesnou aktivitu10. Prevence závislostí - prevence tabakizmu, prevence alkoholizmu11. Návykové látky. Prevence závislosti na omamných a psychotropních látkách a gamblingu.Drogová epidemiologie.12. Stres, mentální hygiena, prevence šikany,relaxace a význam odpočinku.13. Prevence infekčních chorob, prevence HIV/AIDS, poradny HIV/AIDS, peer program "Hrou proti AIDS"14. Metodika vyhodnocování programů primární prevence.Semináře:1. Nácvik praktických dovedností v poradně HIV/AIDS (komunikace s klientem).2. Nácvik praktických dovedností - poskytování poradenství při snižování nadváhy a v případě poruch příjmu potravy, vyšetřování cholesterolémie, glykémie ( reflotronem) , vyšetřování bodyfatem.3. Nácvik praktických dovedností - poskytování poradenství v oblasti pohybové aktivity, měření BMI, měření TK.4.-5. Nácvik praktických dovedností v poskytování poradenství v případě závislosti na ilegálních drogách a závislosti na hracích automatech.6. Hodnocení stupně závislosti a poradenství odvykání kouření, terapie závislosti na nikotinu.7. Poradenství závislosti na alkoholu.8.-9. Programy podpory zdraví - návrh anotace projektu studentem a prezentace projektu Škola podporující zdraví.10.-11. Programy podpory zdraví - návrh anotace projektu studentem a prezentace projektu Podnik podporující zdraví.12.-13. Programy podpory zdraví - návrh anotace projektu studentem a prezentace projektu Zdravé město.14. Praktický nácvik vyhodnocování programů primární prevence.

Literatura

Fakta a souvislosti - sociální determinanty zdraví. IZPE Praha, 2005. KOLEKTIV AUTORŮ. Manuál prevence v lékařské praxi. Příloha 2. Vybrané kapitoly z hodnocení expozice. Národní program zdraví 2000. SZÚ Praha, 2000. KOLEKTIV AUTORŮ. Manuál prevence v lékařské praxi. VII. Základy hodnocení zdravotních rizik. Národní program zdraví 2000. SZÚ Praha, 2000. VOLF, J. Metodiky hodnocení zdravotních rizik v hygienické službě. ZSF OU Ostrava, 2002. ISBN 80-7042-336-6. Metody a postupy v poradnách podpory zdraví. SZÚ Praha, 2001. ISBN 80-7071-038-1. Prevence v primární péči, doporučené postupy WHO, SZÚ. 1997. Zdraví 2020. MZ ČR. ISBN 978-80-85047-45-5. Zdraví 21. MZ ČR Praha, 2003. Prováděcí právní předpisy k zákonu č. 258/2000 Sb., s hygienickými limity. Praha, 2000. Zákon č. 258/2000 Sb., v platném znění.

Garant

prof. MUDr. Mária Kovářová, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Mária Kovářová, CSc.