Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergonomie (KVZ / ZZERG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZZERG - Ergonomie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Ergonomie jako moderní nástroj pro zvýšení pracovního výkonu.2. Kriteria a parametry ergonomického hodnocení pracovních systémů.3.-4. Stres - stressory - zátěž.5. Směnová práce, časová zátěž.6. Noční práce.7. Časové posuny, pásma.8. Pracovní polohy.9.-10. Profesionálně podmíněná onemocnění.11. Základní požadavky pro zdravotně postižené osoby.12.-13. Legislativní podklady.14. Fyzická ergonomie a psychologické aspekty pracovní činnosti.Semináře:1.-2. Stoj a práce ve stoje.3.-4. Úpravy pracovního místa.5.-6. Sezení a práce v sedě.7. Správné pracovní sedadlo.8.-9. Práce s počítačem.10.-11.Manipulace s břemeny.12. Optimalizace činnosti - příklady z praxe.13. Předpisy ve vztahu k ergonomii práce.14. Psychologie práce - příklady z praxe.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit s ergonomií = optimalizace lidské činnosti a pracovní činností. Studenti se seznámí s vlivem pracovních podmínek a pracovního prostředí na lidské zdraví. Psychická ergonomie je zaměřena na psychologické aspekty pracovní činnosti.

Literatura

Gilbertová, S., Matoušek, O. Ergonomie: optimalizace lidské činnosti. Praha, 2002. Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi V. díl. Prevence nepříznivého působení prac. prostředí a prac. procesů. Praha, 1997.

Požadavky

Zápočet, ústní zkouškaVypracování seminární práce za použití odborné literatury na téma vztahující se k dílčím přednáškám

Garant

Mgr. David Kimmer

Vyučující

Mgr. David Kimmer