Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena provozu zdravotnických zařízení (KVZ / ZZHPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZZHPZ - Hygiena provozu zdravotnických zařízení, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:Přednášky:1. Vznik oboru a definice, hlavní náplň a úkoly v současnosti.2. Zákon č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění. Prováděcí právní předpisy o hygienickýchpožadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče.3. Prevence a redukce NN, druhy NN, zákonitosti procesu šíření NN, protiepidemická opatření.4. Způsob a rozsah hlášení NN, vyhledávání a sběr dat, analýza, evidence NN.5. Manipulace s biologickým materiálem, hygienické zásady při odběru a vyšetření, transport, náležitosti žádanky.6. Nakládání se zdravotnickým odpadem, biologický a drobný odpad, shromažďování a likvidace odpadu.7. Manipulace s prádlem a praní prádla ze zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče.8. Centrální úpravna lůžek. Vybavení a požadavky na provoz prádelny.9. Dekontaminace, mechanická očista a způsoby dezinfekce.10. Vyšší stupeň dezinfekce. Způsoby sterilizace, předepsané parametry.11. Kontrola účinnosti sterilizačních přístrojů, biologické a nebiologické systémy kontrolních činností.12. Požadavky na provoz centrální sterilizace, obaly, skladování a transport materiálu, exspirace sterilního materiálu.13. Zásady praktického provádění chemické dezinfekce v praxi.14. Požadavky na úklid zařízení léčebně preventivní péče a ústavů sociální péče.15. Hygienické požadavky na příjem pacienta, expektace, požadavky na ošetřování a vyšetřování pacientů.16. Osobní hygiena personálu, hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči.17. Zásady nemocničního stravování, způsob stanovení kritických bodů a jejich evidence.18. Hygienické podmínky přípravy novorozenecké a kojenecké stravy.19. Mateřské mléko, požadavky na skladování, pasterace, mléčná banka.20. Tekutá výživa ústy a výživa aplikovaná gastrickou sondou.21. Ochrana zdraví při práci pracovníků ve zdravotnictví, zdravotní rizika, kategorizace rizikových prací.22. Riziková práce s biologickými činiteli, práce s chemickým rizikem (příprava cytostatik).23. Zvláštní očkování pracovníků na pracovištích s vyšším rizikem vzniku infekčních onemocnění.24. Nemoci z povolání ve zdravotnictví, výskyt provesionálních infekcí.25. Provozní řád pracoviště, specifika, kompetence, návrh a schvalování. Dezinfekční program.26. Hygienické požadavky na standardní ošetřovací jednotku.27. Hygienické požadavky na chirurgická pracoviště, operační sály, JIP apod., odlišnosti speciálních lůžkových jednotek62(infekční odd., hemodialýza, tuberkulózní oddělení).28. Hygienické požadavky na provoz komplementu (laboratoře, rtg, CT aj.), ambulantní péče, záchrarnná služba.

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s komplexní problematikou hygieny provozu zdravotnických zařízení se zaměřením na prevenci. Studium poskytuje poznatky o hygienických požadavcích na provoz ambulantních i lůžkových zdravotnických zařízení (státních i nestátních) včetně ústavů sociální péče zejména s ohledem na prevenci a redukci nozokomiálních nákaz (NN) a o výskytu nepříznivých vlivů prostředí v rámci ochranného léčebného režimu.

Literatura

PODSTATOVÁ, H. Hygiena provozu zdravotnických zařízení a nová legislativa. Olomouc, Epava, 2002. GÖPFERTOVÁ, D. a kol. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena. Praha, Triton, 2002. PODSTATOVÁ, H. Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum Praha, 2009. Šrámová, H. a kol. Nozokomiální nákazy II. Praha: Maxdorf, 2001. MELICHERČÍKOVÁ, V. Sterilizace a dezinfekce ve zdravotnictví. Praha: Grada, 1999.

Požadavky

Podmínky pro ústní zkoušku:Vypracování seminární práce za použití odborné literatury na téma vztahující se k dílčím přednáškám.Rozsah práce minimálně 3 strany formátu A4.

Garant

doc. MUDr. Jozef Filka, Ph.D.

Vyučující

doc. MUDr. Jozef Filka, Ph.D.