Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena výživy a předm. běž. užívání (KVZ / ZZHVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZZHVP - Hygiena výživy a předm. běž. užívání, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.-3. Vybraná problematika z hygieny výživy. (Riziko alimentárních nákaz, cizorodé látky v potravinách, jejichtoxikolog. působení, způsob přípravy stravy a možnost ovlivnění zdravotní nezávadnosti potravin).4. Problematika dozoru v zařízeních poskytujících stravovací služby.5. Problematika a cíle správné výrobní praxe.6. Problematika systému HACCP.7. Informační systémy používané v OVZ.o Informační systémy v rámci ČR.o Informační systémy v rámci ES.o Informační systém v rámci rychlého varování.8. Výrobky určené pro styk s potravinami VUPSP.o Migrace látek - celková, specifická, migrační limity.o Sledování migrace látek - potravní simulanty.9. Obecné požadavky na VUPSP.o Plniva pro VUPSP.10. Výrobky z plastů (monomery, polymery).o Elastomery a materiály z přírodního a syntetického kaučuku.11. Papír a lepenka.o Dřevo k použití VPUSP.12. Kovové materiály pro VUPSP.o Smalty.13. Sklo, keramika porcelán pro VUPSP.o Výrobky z celofánu.o Výrobky z korku.14. Požadavky na čistotu barviv a pigmentů pro VUPSP.o Povrchová úprava VUPSP - cínování, chromování, pískování , odmašťování, lakování.o Legislativa VUPSP.Semináře:1. Odběry vzorků potravin a pokrmů ve stravovacích provozech.2. Laboratorní vyšetřování vzorků.3.-4. Praktické zaměření dozoru v zařízeních poskytujících stravovací služby.5. Senzorické hodnocení potravin.6. Dokumentace HACCP.7. Informační systémy.8. Materiály určené pro styk s potravinami.9. Obaly potravin.10. Nádobí a náčiní pro zacházení s potravinami.11. Potravinářské stroje.12. Materiály pro výrobu hraček.Specifická problematika výroby hraček.13. Kosmetické výrobky.14. Specifická problematika výrobků určených pro děti do 3 let.Informace ke kombinované nebo

Získané způsobilosti

Studenti se v této části seznámí se základní škálou materiálů, s kterými člověk v současném světě přichází do kontaktu a které mohou na člověka také negativně působit. Dále se seznámí s principem nezávadného balení potravin a dalších výrobků a s problematikou kosmetických přípravků, výrobků pro děti a hraček.

Literatura

Oldřich, Jechová a kol. Bezpečnost pokrmů v gastronomii I. a II. Praha, 2004. Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi II. Výživa. Praha, 1998. TUREK, B., HRUBÝ, S., ČERNÁ, M. Nutriční toxikologie. Praha, 1994.

Požadavky

ování seminární práce za použití odborné literatury na téma vztahující se k dílčím přednáškám. Rozsah práce minimálně 3 strany formátu A4.Credit, oral exam.Essay - scope of work at least 3 sides of A4.

Garant

Mgr. Romana FürstováMgr. David KimmerMUDr. Bohumila NovákováMUDr. Dagmar Smitková

Vyučující

Mgr. Romana FürstováMgr. David KimmerMUDr. Bohumila NovákováMUDr. Dagmar Smitková