Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení zdravotních rizik (KVZ / ZZHZR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZZHZR - Hodnocení zdravotních rizik, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Semináře:1. Hodnocení rizika.o Identifikace nebezpečnosti.o Charakterizace nebezpečnosti.o Hodnocení expozice.o Charakterizace rizika.2. Řízení rizika.o Základy řízení zdravotního rizika.o Principy řízení rizika při ochraně veřejného zdraví.o Aplikace principů řízení zdravotního rizika v praxi.3. Komunikace o riziku.o Zdroje dat v hodnocení rizika.4. Epidemiologie v hodnocení zdravotních rizik.o Epidemiologické studie a jejich přesnost.o Interní validita epidemiologické studie.o Vliv náhodných chyb.o Meta-analýza epidemiologických studií.5. Analýza zdravotních rizik v potravinách a ve výživě.o Identifikace nebezpečí z potravin.o Charakterizace nebezpečnosti (ADI, RfD, PTWI, PMTDI, OSF).o Odhad expozice běžné populace a skupin se zvýšenou vnímavostí.o Charakterizace karcinogenních a nekarcinogenních rizik.o Řízení rizika v hygieně potravin a ve výživě.6. Analýza zdravotních rizik v životním prostředí.o Identifikace nebezpečnosti.o Odhad expozice faktorům prostředí.o Populační skupiny se zvýšenou vnímavostí.o Obecný postup při hodnocení zdravotních rizik z prostředí.o Specifické přístupy k analýze zdravotních rizik u jednotlivých médií z prostředí.7. Zásady hodnocení rizika nekarcinogenních účinků..o Určení nebezpečnosti.o Vztah dávka-odpověď.o Hodnocení expozice.o Charakterizace rizika.8. Případová studie - nekarcinogenní účinky.o Základní informace o studii.o Neurotoxicita olova, rtuti.o Konkrétní problematika v ČR.9. Zásady hodnocení rizika karcinogenních účinků.o Určení nebezpečnosti.o Vztah dávka-odpověď.o Hodnocení expozice.o Charakterizace rizika.10. Případová studie - karcinogenní účinky.o Základní informace o studii.o Karcinogenní látky v životním a pracovním prostředí v ČR.o Možnosti hodnocení expozice.o Řízení rizika.11. Reprodukční a vývojová toxicita.o Indikátory reprodukční a vývojové toxicity.o Zvláštnosti hodnocení rizika u reprodukční a vývojové toxicity.12. Případová studie - vývojová toxicita.o Základní informace o studii.o Hodnocení rizika.o Řízení rizika.13. Hodnocení zdravotních rizik v potravinách a ve výživě.o Základy analýzy zdravotního rizika v potravinách a ve výživě.o Využití hodnocení rizika při kontrole potravin a tvorbě hygienických limitů.o Doporučené dávky potravin pro vybrané skupiny populace a jejich využití pro odhad velikosti expoziční dávky.14. Řízení rizika v hygieně potravin a ve výživě.o Národní systém zabezpečení nezávadnosti potravin.o HACCP.o Food safety.o Potraviny nového typu (postup schvalování a uvádění do oběhu založený na hodnocení zdravotních rizik, GMO).o Hodnocení zdravotních rizik v environmentální epidemiologii.

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je seznámit a naučit studenty provádět hodnocení zdravotních rizik-Health Risk Assesment. Tento postup vede k získání informací o nepříznivém působení chemických, fyzikálních a biologických činitelů nebo látek na veřejné zdraví.

Literatura

Provazník, K. a kol. Prevence v praxi. Praha, 2009. Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi II.I.-V. díl. 1998.

Požadavky

Zápočet - seminární práce a 90% účast na semináříchZkouška - úspěšně absolvování zkouškového testu, nebo ústní zkoušky

Garant

RNDr. Jiří Kos

Vyučující

RNDr. Jiří Kos