Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská mykologie (KVZ / ZZLMY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZZLMY - Lékařská mykologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:Výuky je uspořádána tak, aby pojednala o celé říši hub a dále byla zaměřena na nižší patogenní druhy vyvolávajícíchnejrůznější onemocnění u člověka, na druhy způsobující alergie, dále otravy po požití plodnic jedovatých druhů a nakažení potravin napadených houbovými organizmy produkujícími nebezpečné toxiny a kancerogenní látky. Nakonec jepojednáno o psychotronních účincích některých druhů hub vyskytujících se v naší přírodě o něž je v poslední době velkýzájem především mezi mládeží.1.-2. Úvod do studia předmětu, základní pojmy z mykologie, vývoj houbových organizmů, systém hub (taxonomie).3.-4. Houby parazitující na člověku a vyvolávající těžká celková onemocnění, kožní "plísně", plísně a kvasinkynastupující po léčbě širokospektrými antibiotiky.5.-6. Nižší houby kazící potraviny a krmiva a produkující jedovaté mykotoxiny způsobující hromadné otravy lidí azvířat, objev aflatoxinů a zvrat v náhledu a v posuzování plesnivých krmiv a potravin po roce 1960.7. Alimentární toxická aleukie během 2. světové války na východní frontě a úmrtí statisíců obyvatel Sovětského svazu zobilí.8.-9. Houby jako alergeny, spóry způsobující alergické onemocnění plic, dále střevní a jiné alergeny hub.10.-11. Jedovaté plodnice vyšších hub, otravy jedovatými houbami, záměny jedlých hub za jedovaté "dvojníky",kancerogenní účinné látky v houbách apod.12.-14. Halucinogenní houby ovlivňující psychiku člověka.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se systémem (taxonomií) houbových organizmů. Speciální část pak bude zaměřena na houbové organizmy ve vztahu k lidskému zdraví, tj. na houby způsobující vážná onemocnění člověka (parazitické houby), dále na houby kazící potravin a krmiva a produkující jedovaté mykotoxiny a na vyšší jedovaté houby, které jsou lidmi konzumovány a vyvolávají u nich otravy. Nakonec bude podán přehled hub způsobující změny psychiky u člověka, tj. přehled halucinogenních hub, které jsou v poslední době středem zájmu u lidí především mladé generace.

Literatura

Achmeteli, M. A. Epidemiologická charakteristika mykotoxikóz. Praha, 1976. Bresinský, A., Besl, H. Giftpelze, Wissenschaftliche Verlagsgesellschaft mbH stutgart. 1985. Antonín, V. a kol. Houby, Česká encyklopedie. Praha, 2003. Frágner, P. Mykologie pro lékaře. SZN Praha, 1967. Kubička, J., Erhart, J. Erhartová, M. Jedovaté houby. Avicenu Praha, 1980. Riedl, O., Vondráček, v. a kol. Klinická toxikologie, kap. Otravy houbami. Avicenum Praha, 1980. Hagara, L., Antonín, V., Baier, J. Velký atlas hub. Ottovo nakl. Praha, 2005.

Požadavky

Zápočet.Základní solidní orientace v daném oboru a poznání nebezpečných druhů hub.

Garant

RNDr. František Tondl

Vyučující

RNDr. František Tondl