Předmět Výživové poradenství (KVZ / ZZVPO)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVZ / ZZVPO - Výživové poradenství, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Přednášky:1. Základy výživy. Terminologie. Význam bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny, optimální příjem.2. Význam ostatních živin a jiných látek v potravě, optimální příjem3. Zásady správné výživy4. Význam jednotlivých druhů potravin, doporučený příjem5. Výživa těhotných a kojících6. Výživa dětí a dospívajících, výživa ve stáří7. Výživa sportovců8. Alternativní směry ve výživě, přednosti, nedostatky, hodnocení9. Výživa v prevenci a léčbě arteriosklerózy10. Výživa v prevenci a léčbě obezity11. Výživa v prevenci rakoviny12. Výživa v prevenci osteoporózy13. Výživa v prevenci dalších chorob hromadného výskytu14. Intolerance a alergie na potravinySemináře:1. Rostlinné a živočišné tuky v potravě a jejich hodnocení2. Prebiotika, probiotika, synbiotika ve fysiologii a prevenci3. Vláknina v prevenci chorob4. Význam tekutin, pitný režim5. Alkohol ? riziko nebo užitek?6. Význam kyseliny listové pro organismus7. ?-3 PUFA ve výživě a prevenci8. Antioxidanty ? mýty a fakta9. Zásady léčby obezity10. Metody ke zjišťování výživového stavu obyvatelstva11. Výživové doporučené dávky (VDD) a jejich interpretace12. Suplementace potravin. Potravní doplňky. Biopotraviny13. Vliv skladování a zpracování na kvalitu potravin14. Nitráty ve výživě.
Získané způsobilosti
Posluchač se seznámí s principy zdravé výživy a s výživou za různých podmínek života, s alternativními směry ve výživě a jejich hodnocením. Přednášky seznámí dále posluchače se základními pojmy nutriční epidemilogie a s hodnocením výsledků těchto studií v prevenci kardiovaskulárních, metabolických onemocnění, obezity, rakoviny, diabetu, osteoporózy a dny.
Literatura
Stránský, M., Ryšavá, L. Fysiologie a patofysiologie výživy. ZSF České Budějovice, 2010. Šilhánková, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 3. přepracované vyd.. Praha, 2002. Bednářová, P., Krejsová, J. Zdravé domy pro zdravé lidi. České Budějovice, 2008.
Požadavky
Zápočet, zkouška.Docházka na přednášky a seminářeVyhledávání a nastudování příslušných zdrojů literatury k danému tématuPlnění zadaných úkolů pro domácí přípravu ? samostudiumPožadavky k udělování zápočtu: Seminární práce na dané téma a 90% účast na semináříchPožadavky k udělování zkoušky: Úspěšné absolvování ústní zkoušky
Garant
doc. MUDr. Miroslav Stránský
Vyučující
doc. MUDr. Miroslav Stránský