Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie a fyziologie rostlin (AFYR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AFYR - Anatomie a fyziologie rostlin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Buňka (dotace 2/2) a.Prokaryotická a eukaryotická buňka.b.Živočišná buňka. Rostlinná buňka. Buňka hubc.Látkové složení rostlinné buňkyd.Stavba rostlinné buňkye.Buněčné organely, struktura a funkce.2.Buňka (dotace 2/2) a.Stěna buněčnáb.Interceluláryc.Dělení buňky, mitoza3.Pletiva (dotace 1/1) a.Všeobecná charakteristika pletivb.Rozdělení pletiv podle tvaru buňky a tloušťky buněčné stěnyc.Rozdělení pletiv podle funkce4.Pletiva a respirace (dotace 2/2) a.Pletiva meristematickáb.Pletiva krycí - primární, sekundárníc.Respirace5.Pletiva a příjem a vedení vody (dotace 2/2) a.Rhizodermisb.Pletiva vodivá - primární, sekundárníc.Příjem a vedení vody6.Minerální výživa (dotace 1/1) a.Prvky makrobiogenní a mikrobiogenníb.Příjem a transport prvkůc.Význam optimálních, suboptimální a supoeroptimálních koncetrací7.Výměna plynů (dotace 1/1) a.Pletiva provětrávacíb.Pletiva vyměšovacíc.Transpirace. Měření traspiraced.Gutace8.Fotosyntéza a ukládání jejich produktů (dotace 2/2) a.Pletiva asimilačníb.Fotosyntéza, průběh, ovlivnění fotosyntézy podmínkami prostředí, měření fotosyntézyc.Fotorespiraced.Pletiva zásobní9.Kořen (dotace 1/1) a.Funkce kořeneb.Primární stavba (nahosemenné, dvouděložné, jednoděložné)c.Sekundární stavba (nahosemenné, dvouděložné)d.Metamorfózy10.Stonek (dotace 1/1) a.Funkce stonkub.Primární stavba (nahosemenné, dvouděložné, jednoděložné)c.Sekundární stavba (nahosemenné, dvouděložné)d.Větvení stonkue.Metamorfózy.11.List a pupen (dotace 1/1) a.Funkceb.Stavba a tvarc.Metamorfózyd.Stavba květu - květní lůžko, květní obaly, tyčinka, pyl, pestík, vajíčko, zárodečný vak.e.Květenství - racemozní, cymozní, jednoduchá, složená - základní typy.12.Květ (dotace 1/1) a.Funkceb.Stavbac.Květenství13.Růstové látky (dotace 3/3) a.Auxiny.b.Cytokininy.c.Gibereliny.d.Brassinosteroidy.e.Kyselina abscisová.f.Etylen.g.Umělé růstové látky Herbicidy.14.Kvetení a pohlavní rozmnožování rostlin (dotace 1/1) a.Fotoperiodismus.b.Opylení.c.Dvojité oplození.15.Semeno a plod (dotace 1/1) a.Stavba.Vývin.b.Klasifikace plodů.c.Klíčení.d.Dormance semen.16.Celistvost rostlin (dotace 2/2) a.Růstb.Vývojc.Korelaced.Dormancee.Regenerace.f.Heterotrofie.g.Pohyby rostlin.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -kapacita k učení se-schopnost analýzy a syntézy-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyceOborově specifické kompetence: -Schopnost orientace v problematice anatomie a fyziologie rostlin-Schopnost posuzovat vliv fyziologických procesů na interakci rostlin a prostředí-Schopnost posuzovat vliv fyziologických procesů na rostlinné produkty-Zkušenosti s prováděním pokusů zabývajících se fyziologickým procesy-Znalost fyziologických procesů probíhajících v rostlinách -Znalost struktury rostlin od buňky, přes pletiva po orgány

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZPROCHÁZKA, S. a kol.Botanika : morfologie a fyziologie rostlinBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7375-125-8DMAUSETH, J D.Botany : a introduction to plant biologySudbury, MassachusettsJones and Bartlett20030-7637-2134-4DHOPKINS, W G.Introduction to plant physiologyNew YorkJohn Wiley & Sons19990-471-19281-3DFITTER, A. -- HAY, R K M.Environmental physiology of plantsSan DiegoAcademic Press20020-12-257766-3

Požadavky

Pro úspěšné ukončení předmětu je nutné absolvovat cvičení a úspěšně složit zkoušku. Úspěšné absolvování cvičení vyžaduje účastnit se cvičení (tolerují se max. 2 omluvené absence), vypracování protokolů z probíraných témat a získání nejméně 66% maximálního počtu bodů ze tří průběžných písemných testů. Zkouška se skládá z krátkého písemného testu (10 otázek). 66% bodů z maximálního počtu opravňuje přistoupit k ústní části zkoušky. Ústní část zkoušky se skládá ze tří náhodně vybraných otázek. Otázky odpovídají tématům sylabu. Úspěšné absolvování předpokládá alespoň 50% znalost daných otázek.

Garant

prof. RNDr. Ladislav Havel, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Ladislav Havel, CSc.Ing. Petr Kalousek, Ph.D.Ing. Bc. Lenka ProcházkováMVDr. Ing. Václav Trojan, Ph.D.