Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní hospodaření na zemědělské půdě 1 (AHZP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AHZP1 - Alternativní hospodaření na zemědělské půdě 1, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Půdní fond v ČR, produkční rozdělení území ČR, členění půdního fondu a jeho struktura, vymezení termínu zemědělská půda (CHKO, LFA, zranitelné oblasti), informační zdroje ve vztahu k využívání půdy. (dotace 1/2)2.KPP, BPEJ, bonitace půdního fondu, LPIS, začlenění hospodaření do krajiny(mapy, webové aplikace); GAEC. (dotace 2/6)3.Vývojové tendence pěstebních ploch a výnosové úrovně hlavních polních plodin, informační zdroje ve vztahu k využívání půdy. (dotace 1/0)4.Systémový přístup v rostlinné produkci, trvalá udržitelnost zemědělských systémů, zemědělský systém v krajinném prostoru, charakteristika základních způsobů hospodaření na půdě (konvenční, integrovaný, ekologický). Produkční a mimoprodukční funkce. Zadání a zpracování projektu. (dotace 1/12)5.Definice a cíle ekologického způsobu hospodaření, historie a současnost ekologického zemědělství (bioprodukce) v ČR a EU. Legislativní rámec, registrace, kontrola, certifi¬kace a značení v EZ (bioprodukce, biopotraviny). (dotace 1/2)6.Precizní zemědělství, základní principy a možnosti využití v podmínkách ČR. Ekonomické a environmentální přínosy precizního zemědělství. (dotace 1/2)7.Optimalizace systémů rostlinné produkce na úrovni plodiny se zaměřením na bilanci energie. (dotace 1/0)8.Optimalizace systémů rostlinné produkce na úrovni zemědělského podniku se zaměřením na energomateriálové toky v agrosystému (bilance živin a energie). (dotace 1/0)9.Fytoenergetika -- její externality; energetické bilance při hospodaření na půdě. (dotace 1/0)10.Dotace pro zemědělství a venkov, přehled dotací, program rozvoje venkova, administrace dotací, informační zdroje. (dotace 1/0)11.Model evropského zemědělství, multifunkční princip zemědělství. Trvale udržitelný rozvoj, bilance živin a energie v agrosystémech, konkurenceschopnost zemědělské produkce, předpoklady dalšího vývoje v rostlinné produkci. (dotace 1/0)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost organizace a plánování-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-tvorba projektů a jejich management-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Kompetence k projektování alternativních systémů hospodaření zaměřených na využití fytomasy k produkci energie a průmyslových surovin.-Kompetence pro alternativní využívání půdního fondu v ČR včetně uplatnění dotačních podpor-Schopnost využívat dotačních podpor při alternativním hospodaření na půdě-Znalost alternativních možností využívání půdního fondu v podmínkách ČR.-Znalost kladů a záporů různých způsobů hospodaření na půdě (konvenční, integrovaný, low input, ekologický, precizní). -Znalost skladby plodin pěstovaných v ČR a programů alternativního využívání půdy v agrární politice ČR a EU.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost organizace a plánování-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-tvorba projektů a jejich management-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Kompetence k projektování alternativních systémů hospodaření zaměřených na využití fytomasy k produkci energie a průmyslových surovin.-Kompetence pro alternativní využívání půdního fondu v ČR včetně uplatnění dotačních podpor-Schopnost využívat dotačních podpor při alternativním hospodaření na půdě-Znalost alternativních možností využívání půdního fondu v podmínkách ČR.-Znalost kladů a záporů různých způsobů hospodaření na půdě (konvenční, integrovaný, low input, ekologický, precizní). -Znalost skladby plodin pěstovaných v ČR a programů alternativního využívání půdy v agrární politice ČR a EU.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZIMOLKA, J. a kol.Kukuřice : hlavní a alternativní užitkové směryPrahaProfi Press2008978-80-86726-31-1ZZIMOLKA, J. a kol.Pšenice : pěstování, hodnocení a užití zrnaPrahaProfi Press200580-86726-09-6ZJANEČEK, M. a kol.Ochrana zemědělské půdy před erozí : metodikaPrahaVýzkumný ústav meliorací a ochrany půdy2007978-80-254-0973-2ZŠARAPATKA, B. -- URBAN, J. a kol.Ekologické zemědělství v praxiŠumperkPRO-BIO200680-87080-00-9ZPREININGER, M.Energetická hodnocení výrobních porcesů v rostlinné výroběPrahaUVTIZ1979ZBARANYK, P. -- FÁBRY, A. a kol.Řepka : pěstování, využití, ekonomikaPrahaProfi Press2007978-80-86726-26-7ZPETŘÍKOVÁ, V.Pěstování rostlin pro energetické účelyMinisterstvo zemědělství200580-239-5497-0DKTBL-Schrift 476. Die Landwirtschaft als Energieerzeuger. Germany: KTBL-Vortragstagung vom 4. bis 5. Mai 2009 in Osnbruck, 2009, 316 s. ISBN 978-3-939371-85-4DRAMAN, S. Agricultural Sustainability: Principles, Processes, and Prospets. Canada: The Haworth Press, Inc., 2006, 474 s. ISBN 1-56022-311-1

Požadavky

Zápočet a ústní zkouška. Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast na cvičeních a kvalita zpracování projektu energetické bilance systému rostlinné výroby. Ústní zkouška trvá cca 30 minut a její součástí je obhajoba projektu.

Garant

prof. Ing. Jan Křen, CSc.

Vyučující

Ing. Tamara Dryšlová, Ph.D.Ing. Soňa Dušková, Ph.D.prof. Ing. Jan Křen, CSc.Ing. Vojtěch Lukas, Ph.D.Ing. Pavel MaradaIng. Lubomír Neudert, Ph.D.doc. Ing. Vladimír Smutný, Ph.D.