Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní hospodaření na zemědělské půdě 1 K (AHZP1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu AHZP1K - Alternativní hospodaření na zemědělské půdě 1 K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Půdní fond v ČR, produkční rozdělení území ČR, členění půdního fondu a jeho struktura, vymezení termínu zemědělská půda (CHKO, LFA, zranitelné oblasti), informační zdroje ve vztahu k využívání půdy. KPP, BPEJ, bonitace půdního fondu, LPIS, začlenění hospodaření do krajiny (mapy, webové aplikace). Systémový přístup v rostlinné produkci, zemědělský systém v krajinném prostoru, charakteristika základních způsobů hospodaření na půdě (konvenční, integrovaný, ekologický). Produkční a mimoprodukční funkce. Zadání projektu. (dotace 2/1)2.Optimalizace systémů rostlinné produkce na úrovni plodiny se zaměřením na bilanci energie.Optimalizace systémů rostlinné produkce na úrovni zemědělského podniku se zaměřením na energomateriálové toky v agrosystému (bilance živin a energie). Fytoenergetika -- její externality; energetické bilance při hospodaření na půdě. Model evropského zemědělství, multifunkční princip zemědělství, konkurenceschopnost zemědělské produkce, předpoklady dalšího vývoje v rostlinné produkci. (dotace 3/4)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost organizace a plánování-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-tvorba projektů a jejich management-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Kompetence k projektování alternativních systémů hospodaření zaměřených na využití fytomasy k produkci energie a průmyslových surovin.-Kompetence pro alternativní využívání půdního fondu v ČR včetně uplatnění dotačních podpor-Schopnost využívat dotačních podpor při alternativním hospodaření na půdě-Znalost alternativních možností využívání půdního fondu v podmínkách ČR.-Znalost kladů a záporů různých způsobů hospodaření na půdě (konvenční, integrovaný, low input, ekologický, precizní). -Znalost skladby plodin pěstovaných v ČR a programů alternativního využívání půdy v agrární politice ČR a EU.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -interpersonální dovednosti-schopnost analýzy a syntézy-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost organizace a plánování-schopnost pracovat v interdisciplinárním týmu-schopnost rozhodovat-schopnost samostatné práce-tvorba projektů a jejich management-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Kompetence k projektování alternativních systémů hospodaření zaměřených na využití fytomasy k produkci energie a průmyslových surovin.-Kompetence pro alternativní využívání půdního fondu v ČR včetně uplatnění dotačních podpor-Schopnost využívat dotačních podpor při alternativním hospodaření na půdě-Znalost alternativních možností využívání půdního fondu v podmínkách ČR.-Znalost kladů a záporů různých způsobů hospodaření na půdě (konvenční, integrovaný, low input, ekologický, precizní). -Znalost skladby plodin pěstovaných v ČR a programů alternativního využívání půdy v agrární politice ČR a EU.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZIMOLKA, J. a kol.Kukuřice : hlavní a alternativní užitkové směryPrahaProfi Press2008978-80-86726-31-1ZZIMOLKA, J. a kol.Pšenice : pěstování, hodnocení a užití zrnaPrahaProfi Press200580-86726-09-6ZBARANYK, P. -- FÁBRY, A. a kol.Řepka : pěstování, využití, ekonomikaPrahaProfi Press2007978-80-86726-26-7ZPETŘÍKOVÁ, V.Pěstování rostlin pro energetické účelyMinisterstvo zemědělství200580-239-5497-0ZPREININGER, M.Energetická hodnocení výrobních porcesů v rostlinné výroběPrahaUVTIZ1979ZJANEČEK, M. a kol.Ochrana zemědělské půdy před erozí : metodikaPrahaVýzkumný ústav meliorací a ochrany půdy2007978-80-254-0973-2ZŠARAPATKA, B. -- URBAN, J. a kol.Ekologické zemědělství v praxiŠumperkPRO-BIO200680-87080-00-9DDie Landwirtschaft als Energieerzeuger : KTBL-Vortragstagung vom 4. bis 5. Mai 2009 in OsnabrückDarmstadtKuratorium für Technik und Bauwesen in der Landwirtschaft e.V. (KTBL)2009978-3-939371-85-4DRAMAN, S.Agricultural sustainability : principles, processes, and prospectsNew YorkFood Products Press2006978-1-56022-311-5

Požadavky

Zápočet a ústní zkouška. Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast na cvičeních a kvalita zpracování projektu energetické bilance systému rostlinné výroby. Ústní zkouška trvá cca 30 minut a její součástí je obhajoba projektu.

Garant

prof. Ing. Jan Křen, CSc.

Vyučující

Ing. Tamara Dryšlová, Ph.D.prof. Ing. Jan Křen, CSc.Ing. Lubomír Neudert, Ph.D.doc. Ing. Vladimír Smutný, Ph.D.