Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie rostlin (BICRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BICRO - Biochemie rostlin, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Komponenty stěny rostlinné buňky (dotace 2/2) a.Složení a strukturab.Biosyntéza komponent. Lignin a lignifikace.c.Izolace komponent rostlinné buňky2.Plazmalema a tonoplast (dotace 2/2) a.Chemické složen, strukturab.Membránový transport, ATPasa.3.Metabolizmus sacharidů. (dotace 2/2) a.Anaerobní glykolýza u rostlin.b.Metabolizmus sacharózy.c.Odbourávání a syntéza škrobu.d.Odbourávání ligninu a celulózy.4.Citrátový cyklus. (dotace 2/2) a.Respirační řetězec rostlinných mitochondrií.5.Metabolizmus dusíkatých látek. (dotace 3/3) a.Fixace atmosférického dusíku.b.Asimilace nitrátu, nitritu a amoniaku.c.Transportní a zásobní formy dusíku.6.Asimilace síry. (dotace 1/1) a.Aminokyseliny cystein a methionin.7.Fotosyntéza. (dotace 4/4) a.Světelná fáze.b.Kooperace fotosystému I a II.c.Temná fáze.d.Rubisco.e.Fotorespirace.f.Rostliny C4 a CAM.8.Molekulární mechanizmus signalizace u rostlin. (dotace 2/2) a.Interakce s prostředím.b.Stres.c.Obrana proti patogenům.9.Molekulární mechanizmus účinku fytohormonů. (dotace 2/2) a.Auxiny, gibereliny, cytokininy.b.Kyselina abscisová, ethylen.c.Ostatní růstové regulátory.10.Sekundární metabolity. (dotace 2/2) a.Fenoláty, alkaloidy - jejich syntéza a role při obraně a komunikaci.b.Glykosidy, terpenoidy - jejich syntéza a role při obraně a komunikaci.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita k učení se-kapacita přizpůsobovat se novým situacím-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-odhodlání k úspěchu-schopnost analýzy a syntézy-schopnost komunikace slovem a písmem v rodném jazyce-schopnost komunikovat s experty v jiném oboru-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost koncepčního vedení vědecké a komerční laboratoře-Schopnost kritického hodnocení vědeckých informací-Schopnost plánovat a provádět experimentální práce-Schopnost prezentovat experimentální výsledky -Znalost dusíkatého metabolismu rostlin-Znalost chemického složení významných komponent rostlinné buňky-Znalost metabolismu sacharidů u rostlin-Znalost molekulárního mechanismu signalizace a účinku fytohormonů-Znalosti sofistikovaných laboratorních instrumentálních metod

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZBUCHANAN, B B. -- GRUISSEM, W.Biochemistry & molecular biology of plantsRockvilleAmerican Society of Plant Physiologists20000-943088-39-9ZVODRÁŽKA, Z.BiochemieAcademia.199680-200-0600-1ZVOET , D. -- VOETOVÁ , J.BiochemieVictoria publishing199580-85605-44-9ZKODÍČEK, M. -- VALENTOVÁ, O.Laboratorní cvičení z biochemieNakladatelství Olomouc, s.r.o.200080-7182-104-7DCAMPBELL, M K. -- FARRELL, S O.BiochemistryBelmontThomson Brooks/Cole2008978-0-495-39046-6DANDERSEN, O M. -- MARKHAM, K R.Flavonoids : chemistry, biochemistry, and applicationsBoca RatonTaylor & Francis20060-8493-2021-6DVOET, D. -- VOET, J G.BiochemistryNew YorkJohn Wiley & Sons20040-471-19350-X

Požadavky

Zkouška.Podmínkou je získání zápočtu z praktického laboratorního cvičení.Závěrečná zkouška má písemnou a ústní část. Třiceti minutový písemný test obsahuje čtyři okruhy otázek, které musí být zodpovězeny minimálně z 50 %. Následující ústní zkouška obsahuje 3 zkušební otázky z tematických okruhů uvedených v sylabu předmětu (každá otázka musí být alespoň částečně zodpovězena).

Garant

doc. Ing. Josef Zehnálek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Zehnálek, CSc.RNDr. Ondřej Zítka, Ph.D.