Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bionika (BION)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BION - Bionika, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Úvod do studia Bioniky, vznik a vývoj vědní disciplíny (dotace 2/2)2.Obecná bionika, předmět studie a členění vědního oboru, metodologie, související a dotčené obory (dotace 4/4)3.Hlavní směry Bioniky, Strukturní bionika, Bionika informační, Neurobionika, Energobionika, Chemobionika (dotace 2/2)4.Perspektivní zaměření, Biotoky a dálkové řízení, Lokace a navigace (dotace 6/6)5.Agrobionika, Členění agrobioniky, Pohybové mechanizmy, Bionické rozpoznávání a vidění, Bionické vnímání a analýza pachů, Bionické řízení podmínek prostředí, Fytobionika, Zoobionika (dotace 8/8)6.Bionika staveb a jejich technologických zařízení (dotace 4/4)7.Bionika systémů (dotace 2/2)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost řešit problémy-základní profesní znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost posouzení technických zařízení s ohledem na biotechnické vazby. -Student umí aplikovat výstupy řešení úkolů na bázi bioniky-Student umí využívat poznatky v oblasti biologických a technických systémů-Student zná biotechnické vazby-Student zná současné trendy v bionice-Výpočet základních exploatačních parametrů biotechnických soustav.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost řešit problémy-základní profesní znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost posouzení technických zařízení s ohledem na biotechnické vazby. -Student umí aplikovat výstupy řešení úkolů na bázi bioniky-Student umí využívat poznatky v oblasti biologických a technických systémů-Student zná biotechnické vazby-Student zná současné trendy v bionice-Výpočet základních exploatačních parametrů biotechnických soustav.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZNACHTIGALL, W.Bau-Bionik. Natur-Analogien-TechnikBerlinSpringer20033-540-44336-3ZNACHTIGALL, W. -- WISSER, A.Biologisches Design : systematischer Katalog für bionisches GestaltenBerlinSpringer Verlag20053-540-22789-XZŠIMONÍKOVÁ, J.Inspirace přírodními strukturami v designu nábytkuacademia2010DBENÍČEK, M. -- JANÍČEK, P.Biotechnické interdisciplinární oboryVěda a příroda, mezioborový pohled na přírodní vědy s příklonem k biotechnické - bionické problematiceKostelec nad Černými lesy41--46DVelebil, M., Bionika v zemědělské technice, VŠZ VN MON Praha, Praha, 1988, 138 s.

Požadavky

Ukončení předmětu je formou ústní zkoušky z tématických okruhů, které byly probírány v průběhu semestru. Pro udělení zápočtu je nutná minimálně 75% účast na cvičeních.Předmět je ukončen zkouškou, která má dvě části. První písemná část je formou testu. Poté co student úspěšně složí test alespoň na 60 %, pokračuje ústní zkouškou. Následuje rozprava se zkoušejícím o konkrétním tématický okruhu, který byl v průběhu semestru probírán.Předmět je ukončen ústní zkouškou. Student si vylosuje tématický okruh. Poté má čas na přípravu. Po úspěšném složení zkoušky je mu známka zapsána do indexu / UISu. Výsledná známka ze zkoušky se skládá ze známek z písemné a ústní části v poměru 60:40.

Garant

doc. Ing. Jiří Fryč, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Fryč, CSc.Ing. Josef Los, Ph.D.