Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologické zpracování odpadů II K (BZOD2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu BZOD2K - Biologické zpracování odpadů II K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Charakteristika odpadů z hlediska biologické degradovatelnosti (dotace 2/1) a.Mikroflora odpadů rostlinného a živočišného původub.Prognózy využití biologicky rozložitelných odpadů (BRO)ČR2.Principy mikrobiální transformace a degradace různých typů odpadů (dotace 1/1) a.Efektivita využití BRO mikroorganismyb.Produkty mikrobiálních přeměn odpadů3.Aerobní zpracování odpadů (dotace 2/2) a.Kompostování,průběh procesu v závislosti na technice kompostování a složení odpadůb.Možnosti využití půdních živočichů při kompostováníc.Biologická charakteristika kompostud.Hygienická kontrola procesu kompostování4.Anaerobní techniky zpracování odpadů (dotace 1/1) a.Biochemické procesy spojené s fermentacíb.Produkty fermentace (bioplyn, kompost)5.Odpady z čistíren odpadních vod (dotace 1/1) a.Mikroflóra čistírenských kalůb.Využití mikroorganismů při čištění odpadních vod6.Hygienické aspekty zpracování odpadůPREDN>6 (dotace 1/1) a.Interakce mikroorganismů s organickými a anorganickými polutantyb.Indikátorové mikroorganismyc.Uvolňování emisí při biologickém zpracování odpadů

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost analýzy a syntézy-vědecko-výzkumné dovednosti-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalostiOborově specifické kompetence: -Schopnost využít mikrobiální biofilmy v odpadovém hospodářství.-Schopnost využít znalostí mikroorganizmů a jejich interakcí s mnohobuněčnými organismy k biologickému zpracování odpadů-Znalost specifických projevů mikrobiálního metabolismu a mikrobiálních aktivit v řízených systémech.-Znalost základních skupin mikroorganismů významných z hlediska biologického zpracování odpadů.-Způsobilost využít znalostí mikroorganizmů a jejich interakcí s mnohobuněčnými organismy k biologickému zpracování odpadů a bioremediaci.

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZFINGERMAN, M. -- NAGABHUSHANAM, R.Bioremediation of aquatic and terrestrial ecosystemsEnfield, NHScience Publishers20051-57808-364-8ZMADIGAN, M T. -- BROCK, T D. a kol.Brock biology of microorganismsSan Francisco [u.a.]Pearson/Benjamin Cummings2009978-0-321-53615-0ZMARENDIAK, D. -- KOPČANOVÁ, L. -- LEITGEB, S.Poĺnohospodárska mikrobiológiaBratislavaPríroda1987ZMORSCHECK, G.Biologische AbfallbehandlungRostockUniversität Rostock2000

Požadavky

Zápočet z cvičení: (požadavky - účast na cvičení, vypracované protokoly ze cvičení, na konci zápočtový test - správně min. 60% otázek) Vypracování závěrečné seminární práce. Zápočet je povinný pro vykonání závěrečné zkoušky. Zkouška : písemná příprava a ústní zkouška (trvání celkem 30 minut) sestává ze 4 otázek z jednotlivých tematických okruhů. Předpokladem pro absolvování zkoušky je zodpovědět na každou ze zadaných otázek alespoň známkou dobře.

Garant

doc. Ing. Pavel Ryant, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jitka ČermákováIng. Jaroslav Hynšt, Ph.D.Ing. Libor Kalhotka, Ph.D.doc. Ing. Pavel Ryant, Ph.D.Ing. Ivan Tůma, Ph.D.Ing. Jaroslav Záhora, CSc.