Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie anorganická a analytická - TP - P (CAA-TP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CAA-TP - Chemie anorganická a analytická - TP - P, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní pojmy a zákony, chemické výpočty (dotace 2/0) a.Výpočty z chemického vzorce,výpočty z chemické rovnice.b.Koncentrace látková,hmotnostní, hmotnostní a objemová procentuální koncentrace.c.Titrační stechiometrie.2.Stavba atomů a molekul (dotace 2/0) a.Elementární částice, atomové jádro, elekronový obal atomu.b.Chemická vazba kovalentní, iontová, koordinační a kovová.c.Molekuly polární a nepolární, mezimolekulové síly.3.Skupenské stavy látek (dotace 2/0) a.Plyny , stavová rovnice ideálního plynu, stavové chování reálných plynů.b.Kapaliny, tuhé látky.4.Periodická soustava prvků (dotace 2/0) a.Výskyt, vlastnosti a využití vybraných prvků.5.Chemická rovnováha (dotace 4/0) a.Acidobazické reakce, teorie kyselin a zásad, disociační konstanty kyselin a zásad. Výpočty pH silných a slabých protolytů, tlumivých roztoků, hydrolyzovaných solí. Titrační křivky. Alkalimetrie a acidimetrie.b.Srážecí reakce, součin rozpustnosti.Argentometrie.c.Komplexotvorné reakce, tvorba komplexů, konstanta stability. Chelatometrie.d.Oxidačně-redukční reakce, Nernstova-Petersova rovnice. Manganometrie a jodometrie.6.Kvalitativní a kvantitativní analýza (dotace 4/0) a.Kvalitativní analýza - analytická činidla, skupinové a selektivní reakce kationtů a aniontů.b.Kvantitativní analýza - odběry vzorků plynných, kapalných a pevných.c.Rozklady vzorků na suché a mokré cestě, zakoncentrování.7.Optické metody (dotace 4/0) a.Refraktometrie a polarimetrie.b.Atomová absorpční spektrometrie, molekulová absorpční spektrometrie.c.Emisní spektrometrie.8.Elektrochemické metody (dotace 4/0) a.Druhy elektrod, potenciometrie přímá a potencometrické titrace.b.Konduktometrie přímá a konduktometrické titrace.c.Polarografie.9.Separační metody (dotace 4/0) a.Extrakce. Měniče iontů.b.Chromatografie kapalinové plošná, kolonová.c.Chromatografie plynová.Vyhodnocování chromatogramů.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost aplikace znalosti v praxi-základní profesní znalosti-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Nést odpovědnost za získání anorganicko-analytických základů nezbytných pro zvládnutí odborných předmětů daného oboru-Samostatně zvládat základní chemické a jednoduché instrumentální metody aplikovatelné na kvalitativní a kvantitativní analýzu potravin-Schopnost rozlišit možnosti využití metod chemické a instrumentální analýzy-Zvládnutí hodnocení kvalitativních parametrů analyzovaných vzorků

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZJANČÁŘOVÁ, I. -- JANČÁŘ, L.Analytická chemieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně200380-7157-647-6ZJANČÁŘOVÁ, I. -- JANČÁŘ, L.Základní chemické výpočtyBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2009978-80-7375-308-5ZJANČÁŘOVÁ, I. -- JANČÁŘ, L.Anorganická a analytická chemie.Laboratorní cvičení.BrnoMendelova univerzita v Brně2012978-80-7375-640-6ZNEDOMA, J. -- KOUTNÍK, V. -- HRDLIČKA, P.Anorganická a analytická chemieBrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně199480-7157-133-4DVACÍK, J.Obecná chemiePrahaSPN1986DHOLZBECHER, Z. -- CHURÁČEK, J. a kol.Analytická chemiePrahaSNTL - Nakladatelství technické literatury1987DKLIKORKA, J. -- VOTINSKÝ, J. -- HÁJEK, B.Obecná a anorganická chemiePrahaSNTL1989DHOLLER, F J. -- WEST, D M. -- SKOOG, D A.Analytical Chemistry. An Introduction. 7. Ed. Forth WorthSaunders College Publishing2000

Požadavky

Zkouška - část písemná (70% úspěšnost, délka trvání 30 minut) - část ústní (3 otázky z anorganické a 3 otázky z analytické chemie, nutná úspěšnost 60%)Podmínkou účasti na zkoušce je zápočet z laboratorního cvičení.

Garant

prof. RNDr. Bořivoj Klejdus, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Bořivoj Klejdus, Ph.D.Mgr. Stanislava Voběrková, Ph.D.