Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie v OH - P K (CBIOH-PK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CBIOH-PK - Biochemie v OH - P K, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vývoj a současná úloha biochemie. (dotace 1/0) a.Základní pojmy a hlavní biochemické metody.b.Základní buněčné struktury a v nich probíhající metabolické děje.2.Látkové složení organizmů. (dotace 1/0) a.Voda.b.Bílkoviny.c.Nukleové kyseliny.d.Sacharidy.e.Lipidy.f.Biogenní prvky.3.Biokatalýza. (dotace 1/0) a.Struktura molekul enzymů (kofaktory oxidoreduktáz, kofaktory přenášející skupiny atomů a kofaktory dalších tříd enzymů; aktivní centra enzymů; vyšší struktury molekul enzymů).b.Lokalizace enzymů a formy jejich výskytu.c.Mechanizmus účinku enzymů.d.Vliv reakčních podmínek na účinnost enzymů (vliv koncentrace substrátu a enzymu, vliv fyzikálních vlastností prostředí, vliv látek ovlivňujících činnost enzymů).e.Regulace činnosti enzymů.f.Klasifikace a názvosloví enzymů, vyjadřování katalytické aktivity.4.Principy látkové a energetické přeměny v organizmech. (dotace 1/0) a.Katabolizmus a anabolizmus.b.Energetika biochemických reakcí.c.Přenašeče chemické energie.d.Dýchací řetězec a oxidační fosforylace.e.Citrátový cyklus a jeho modifikace.f.Glyoxylátový cyklus.5.Metabolizmus sacharidů. (dotace 2/0) a.Hlavní cesta odbourávání sacharidů - glykolýza.b.Pentózafosfátový cyklus.c.Přeměna pyruvátu za anaerobních podmínek, typy kvašení, regulace a energetická bilance.d.Biochemie fotosyntézy.e.Světlá a temná fáze fotosyntézy.f.Calvinův cyklus a Hatch-Slackův cyklus.6.Metabolizmus lipidů. (dotace 1/0) a.Metabolizmus triacylglycerolů a mastných kyselin (aktivace mastných kyselin, beta - oxidace mastných kyselin).b.Biosyntéza energetických rezervních látek (mastných kyselin, triacylglycerolů, glukoneogeneze, glykoneogeneze).c.Biosyntéza, význam a funkce steroidních látek.7.Metabolizmus dusíkatých sloučenin. (dotace 2/0) a.Odbourávání aminokyselin (reakce na alfa - uhlíkovém atomu, principy odbourávání postranních řetězců).b.Detoxikace amoniaku - ornitinový (ureogenetický) cyklus, tvorba glutaminu.c.Proteosyntéza.d.Struktura a funkce nukleových kyselin.e.Biosyntéza peptidových řetězců (aktivace aminokyselin, iniciace, elongace, terminace, posttranslační modifikace).f.Proteolýza (rozdělení proteolytických enzymů, hydrolýza bílkovin potravy, odbourávání tkáňových bílkovin).8.Principy biochemické regulace. (dotace 1/0) a.Intracelulární regulace (regulace produkce bílkovin, metabolické regulace).b.Neurohormonální regulace.c.Hormony a jejich působení (řízení syntézy a vylučování hormonů, účinek hormonů a jeho mechanizmus).d.Rostlinné hormony a mechanizmus jejich působení.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-schopnost řešit problémy-schopnost samostatné práce-základní všeobecné znalosti-základní výpočetní dovednostiOborově specifické kompetence: -Schopnost odběru a přípravy vzorků biologického materiálu a návrhu biochemické analýzy-Znalost jednotlivých základních složek živých organismů a jejich vztah k problematice odpadového hospodářství. -Znalost mechanismů biokatalýzy a schopnost aplikace enzymů v průmyslu. -Znalost metabolismu sacharidů, lipidů a dusíkatých sloučenin. -Znalosti o výsledných produktech biologického zpracování odpadů a jejich využití

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZZEHNÁLEK, J.Biochemie 2BrnoMendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně2007978-80-7157-716-4ZVODRÁŽKA, Z.BiochemieAcademia.199680-200-0600-1ZKLOUDA, P.Základy biochemieOstravaPavel Klouda200580-86369-11-0DVOET, D. -- VOET, J G.BiochemiePrahaVictoria Publish.199580-85605-44-9DCAMPBELL, M K. -- FARRELL, S O.BiochemistryBelmontThomson Brooks/Cole2008978-0-495-39046-6DVOET, D. -- VOET, J G.BiochemistryNew YorkJohn Wiley & Sons20040-471-19350-X

Požadavky

Zkouška.Závěrečná zkouška má písemnou a ústní část. Třiceti minutový písemný test obsahuje čtyři okruhy otázek, které musí být zodpovězeny minimálně z 50 %. Následující ústní zkouška obsahuje 3 zkušební otázky z tematických okruhů uvedených v sylabu předmětu (každá otázka musí být alespoň částečně zodpovězena).

Garant

doc. Ing. Josef Zehnálek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Josef Zehnálek, CSc.