Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie fyzikální (CFZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CFZ - Chemie fyzikální, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Základní pojmy fyzikální chemie (dotace 2/0)2.Skupenské stavy (dotace 2/0) a.Plyny: stavová rovnice ideálního a reálného plynu.b.Kapaliny: tlak páry, povrchové napětí, úhel smáčení, viskozita.c.Pevné látky: klasifikace, krystalická a amorfní struktura, isomorfie, polymorfie.3.Základy termodynamiky (dotace 3/0) a.Základní pojmy. Energie, teplo, práce.b.I. věta termodynamická, enthalpie. Termochemie. Kalorimetrie.c.II. věta termodynamická, entropie, samovolné procesy.d.Helmholtzova a Gibssova funkce. Chemický potenciál. Třetí věta termodynamická. Termodynamika a živé systémy.4.Fázové rovnováhy (dotace 3/0) a.Obecné podmínky podmínky rovnováhy. Gibbsův zákon fází.b.Jednosložkové soustavy. Clapeyronova a Clausius-Clapeyronova rovnice.c.Dvousložkové soustavy. Směšovací funkce. Ideální a reálný roztok. Fugacita a aktivita. Raoultův a Henryho zákon.d.Koligativní vlastnosti roztoků a jejich biologický význam.e.Třísložkové soustavy.f.Rozdělovací rovnováha.g.Rovnováha na fázovém rozhraní.5.Chemická rovnováha (dotace 2/0) a.Rovnovážná konstanta, rozsah reakce a stupeň přeměny.b.Podmínky rovnováhy a její ovlivnění vnějšího vlivy.6.Roztoky elektrolytů (dotace 2/0) a.Elektrolytická disociace. Aktivita a aktivitní koeficient.Teorie silných elektrolytů. Teorie slabých elektrolytů. Součin rozpustnosti.b.Acidobasické rovnováhy vybraných systémů.c.Elektrolytická vodivost, konduktometrie.7.Elektrochemická rovnováha heterogenního systému (dotace 4/0) a.Elektrody a elektrochemické články. Nernstova a Nernst -Petersova rovnice.b.Klasifikace elektrod.c.Biologické redoxní systémy.d.Elektrodová polarizace, přepětí.e.Faradayovy zákony, elektrolýza.f.Elektrochemické metody.8.Kinetika chemických reakcí (dotace 4/0) a.Rychlost chemické reakce. Celkový a dílčí řád reakce.b.Typy chemických reakcí.c.Kinetika základních chemických reakcí.d.Teorie reakční rychlosti.e.Závislost rychlostní konstanty na teplotě.f.Reakční koordináta.g.Kinetika složitějších chemických reakcí.9.Koloidní soustavy (dotace 2/0) a.Typy a charakteristika disperzních soustav.b.Elektrokinetické jevy.10.Molekulární transport (dotace 2/0) a.Difúze.b.Typy a vlastnosti membrán.c.Membránové techniky.11.Fyzikální vlastnosti látek (dotace 2/0) a.Elektrické, magnetické a optické vlastnosti.b.Metody studia látek.12.Praktická laboratorní cvičení (dotace 0/28) a.Elektrochemické metody: potenciometrie, konduktometrie.b.Absorpční spektrofotometrie: absopční spektra látek, závislost spektra acidobasického indikátoru na pH.c.Nespektroskoopické optické metody: polarimetrie a refraktometrie.d.Fyzikální vlastnosti kapalin: viskozita a povrchové napětí.

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -dovednosti spojené s využíváním a zpracováním informací-kapacita vytvářet nové myšlenky (kreativita)-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost samostatné práce-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Aplikace základních termodynamických veličin v rovnovážných dějích-Osvojení základních pojmů z fyzikální chemie-Schopnost popisu fázových změn u látek a směsí-Schopnost prakticky provést základní postupy fyzikálně chemických metod-Získání znalostí o základních fyzikálně-chemických dějích

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZMOORE, W J.Fyzikální chemiePrahaStátní nakladatelství technické literatury1981ZBRDIČKA, R. -- KALOUSEK, M. -- SCHÜTZ, A.Úvod do fyzikální chemieZVODRÁŽKA, Z.Fyzikální chemie pro biologické vědyPrahaAcademia ČSAV1982

Požadavky

Podmínkou je získání zápočtu z praktického laboratorního cvičení (nutná účast na všech cvičeních + odevzdání protokolů + dosažení předepsaného počtu bodů v průběžných testech). Zkouška je písemná (15 otázek, 60 min., 60%).

Garant

doc. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Vojtěch Adam, Ph.D.Mgr. Markéta Vaculovičová, Ph.D.Mgr. Jiří Vlček, Ph.D.