Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chov drůbeže (CHDR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CHDR - Chov drůbeže, Agronomická fakulta, Mendelova univerzita v Brně (MENDELU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Drůbež,její druhy a užitkové typy (dotace 4/9) a.Zákadní terminologie,organizace chovů drůbeže v ČRb.Hodnocení zevnějšku drůbeže, označování drůbežec.Domestikace a charakteristika jednotlivých druhů drůbežed.Plemena a užitkové typy kurae.Plemena a užitkové typy krůt2.Produkce vajec, násadová vejce, líhnutí (dotace 6/9) a.Samičí reprodukční orgány, tvorba vejce, biologická hodnota vajec, vybrané kvalitativní charakteristiky vajecb.Násadová vejce, líhnutí přirozené a umělé, embryonální vývin, líhnutí jednotlivých druhů drůbeže, technické vybavení líhníc.Rozlišování pohlaví u drůbežed.Způsoby rozmnožování, nosnost, snáška3.Odchov drůbeže (dotace 2/3) a.Požadavky na prostředí, fáze odchovu, zváštnosti u jednotlivých druhů drůbežeb.Způsoby ustájení, technologické postupy odchovu4.Produkce konzumních a násadových vajec (dotace 4/6) a.Požadavky na prostředí, způsoby ustájení, zvláštností u druhů a užitkových typů drůbežeb.Technologické postupy u jednotlivých druhů drůbežec.Ekonomika produkce konzumních a násadových vajec, optimalizace délky snáškového cyklu, IEP5.Výkrm drůbeže (dotace 4/9) a.Biologické základy produkce drůbežího masa, růst a produkční potenciál jednotlivých druhů, jatečná výtěžnost, kvalita masab.Výkrm hrabavé drůbeže, podmínky prostředí, technologické postupyc.Ekonomika výkrmu, IEV, EPEFd.Metabolické poruchy při výkrmu drůbeže6.Základy etologie u drůbeže (dotace 2/3)7.Základy šlechtění, testační stanice (dotace 2/0)8.Produkce peří a drůbežího trusu (dotace 2/0)9.Perspektivní druhy drůbeže - křepelky, perličky, bažanti, pštrosi (dotace 2/3)Výstupy předmětu:Všeobecné kompetence: -etické závazky-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Dovednost stanovit základní parametry kvality vajec-Schopnost analyzovat a řešit problémy při produkci konzumních a násadových vajec, líhnutí a produkci kuřecího masa.-Znalosti drůbežářských šlechtitelských firem, jejich hybridů a parametrů užitkovosti -Znalosti výhod a nevýhod jednotlivých technologií pro produkci konzumních vajec-Znalosti základních podmínek prostředí pro chov drůbeže

Získané způsobilosti

Všeobecné kompetence: -etické závazky-schopnost aplikace znalosti v praxi-schopnost rozhodovat-schopnost řešit problémy-základní profesní znalostiOborově specifické kompetence: -Dovednost stanovit základní parametry kvality vajec-Schopnost analyzovat a řešit problémy při produkci konzumních a násadových vajec, líhnutí a produkci kuřecího masa.-Znalosti drůbežářských šlechtitelských firem, jejich hybridů a parametrů užitkovosti -Znalosti výhod a nevýhod jednotlivých technologií pro produkci konzumních vajec-Znalosti základních podmínek prostředí pro chov drůbeže

Literatura

TypAutorNázevMísto vydáníNakladatelRokISBNZLEESON, S. -- SUMMERS, J D.Broiler breeder productionGuelph, OntarioUniversity books20000-9695600-3-6ZLEESON, S. -- SUMMERS, J D.Commercial poultry nutrition : Steven Leeson and John D. SummersGuelp, OntarioUniversity books20050-9695600-5-2ZSKŘIVAN, M. a kol.Drůbežnictví 2000PrahaAgrospoj2000ZCONWAY, D P. -- MCKENZIE, M E.Poultry coccidiosis : diagnostic and testing proceduresAmes, IowaBlackwell Pub.2007978-0-8138-2202-0ZLICHOVNÍKOVÁ, M.Alternativní chov kura domácíhoonlineZLICHOVNÍKOVÁ, M.Terminologický slovník s anglickými ekvivalenty - Chov drůbežeonlineDLEESON, S. -- SUMMERS, J D.Nutrition of the chickenGuelp, OntarioUniversity books20010-9695600-4-4DETCHES, R J.Reproduction in poultryWallingford, OxonCAB International19960851987389DGLATZ, P C.Poultry welfare issues : beak trimmingNottingham, U.K.Nottingham University Press20051-904761-20-8DMATYÁŠ, Z. -- VONDRKA, K.Podklady pro zavedení HACCP do zemědělské výroby drůbeže a vajecPrahaAgrospoj2000DSOLOMON, S E.Egg and Eggshell QualityAmesIowa State University Press19970-8138-2827-9DVÝMOLA, J.Drůbež na farmách a v drobném chovuJílové u PrahyApros199480-901100-4-5

Požadavky

• Zkouška je tvořena 50 min písemným testem, pro postup k ústní zkoušce je potřeba splnění testu na 80 %. Poté následuje ústní zkouška. Během semestru jsou dva písemné testy, které musí studenti splnit na 80 %. Dále musí splnit poznávání základních plemen drůbeže, základních orgánů a vypočítat základní parametry užitkovosti u drůbeže (100 %). Studenti musí mít min. 80% účast na cvičení a odevzdat protokol ze stanovení kvality vajec.

Garant

doc. Ing. Martina Lichovníková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Martina Lichovníková, Ph.D.